Pärnu Postimees: Sütevaka loomemärulil tehti koolitunnid põnevaks

Kolmapäev, 23 Oktoober 2013
Tants ja matemaatika. Foto: Madis Sinivee/norden.ee Tants ja matemaatika. Foto: Madis Sinivee/norden.ee

23. oktoobri Pärnu Postimehes kirjutab Karin Klaus Sütevaka humanitaargümnaasiumis toimunud kolmepäevasest ühisprojektist C.A.M.P. (Creative Action – Meaningful Performance) ehk loomemäruliks nimetatud noortefestivalist, mille käigus üle 60 noore Põhjamaadest ja Eestist sai kogeda tavaainete õppimist looval ja põneval viisil.

"15–17aastased noored Eestist, Soomest, Norrast, Rootsist, Islandilt, Fääri saartelt ja Gröönimaalt kohtusid Pärnus, et tantsida füüsikat, laulda matemaatikat, ühendada disain ajalooga, kunst bioloogiaga ja teater keemiaga. Projekti käigus püüti murda eelarvamusi igavatest koolitundidest ja läheneda õppeainetele uue nurga alt," vahendab Pärnu Postimees.

Artiklit saab täismahus lugeda 23. oktoobri Pärnu Postimehest või siit PDF-i kujul.

Festivali eesmärk oli julgustada noori iseseisvalt ja teistmoodi mõtlema, ühendades esmapilgul sobimatud õppeained nagu tants ja füüsika, muusika ja matemaatika jne. Noori abistavad Eesti ja Põhjala eksperdid. Loomemärulile pani punkti noorte endi performance "Päev koolis".

"Noortefestivali C.A.M.P. ehk loomemäruli idee kasvas välja loovusfoorumist, kust on selgunud suur vajadus loova ja uudse õpetamise järele – seda nii Eestis kui ka Põhjamaades. Noored vajavad elus läbi löömiseks koolilt õpetust, kuidas olla iseseisev, uudishimulik, empaatiline, analüütiline erinevaid valdkondi ühendades. See toob rõõmu ja põnevuse klassiruumi," selgitas festivali eel Eha Vain, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik.

Noortefestival C.A.M.P. võttis eeskuju Soomes juba traditsiooniks kujunenud noorte kultuurikarnevalist. Pärnus juhendas ühte töötuba ka Soome kultuurikarnevali ellukutsuja Mikael Andresson.

Loomemärulist, ajakavast, töötubade juhendajatest saab täpsemalt lugeda siin.

Noortefestivali C.A.M.P. aitas ellu viia Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium ning toetab Pärnumaa Omavalitsuste Liit.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid