Pressiteade: Eksperdid arutavad Tallinnas inimkaubandusse värbamist, ohvrite tuvastamist ja abistamist

Teisipäev, 22 Aprill 2014
Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org

24.-25. aprillini toimub Tallinnas rahvusvaheline ekspertfoorum „Inimkaubandus: värbamine, tuvastamine ja ohvriabi", mida korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis koostöös Põhja- ja Baltimaade Naispolitseinike Ühenduse ja Politsei- ja Piirivalveametiga.

Inimkaubandus on maailmas üks raskemaid kuriteoliike, millega kaasneb inimõiguste ja inimväärikuse ränk rikkumine. See on orjuse tänapäevane vorm ning organiseeritud kuritegevuse seisukohast äärmiselt tulutoov äri. ÜRO hinnangul liigub igal aastal inimkaubanduses ca 32 miljardit USD ebaseaduslikku raha. Selle vastu võitlemine nõuab tähelepanu, koostööd ja ressursse.

"Tallinnas toimuva ekspertfoorumi eesmärk ongi tõsta osavõtjate teadlikkust, kompetentsi ja tugevdada spetsialistide võrgustikku Läänemere piirkonnas. Sellest võtavad osa kohtunikud, prokurörid, politseinikud, ohvreid abistavad spetsialistid, teadurid ja riigiametnikud Balti riikidest, Põhjamaadest, Venemaalt ja Suurbritanniast," selgitab Merle Kuusk, inimkaubanduse vastase võitluse projektijuht Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusest.

Foorumi avavad Põhjamade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten ja Eesti Vabariigi sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur.

Euroopa Liidu inimkaubanduse vastane koordinaator Myria Vassiliadou Euroopa Komisjonist annab ülevaate olukorrast ja seaduste rakendamisest Euroopas. Inimkaubanduse ohvrite (prostitutsioon; sunniviisiline töö; ärakasutamine varastamiseks, ebaseaduslikuks kaubaveoks, fiktiivabieludeks jms; elundite eemaldamine jne) kaitsmiseks ja abistamiseks tagavad ELi õigusaktid neile rea õigusi, mis puudutavad õigusabi, arstiabi, ajutisi elamislube jpm. Selleks, et ohvrid neid teenuseid saaks, tuleb nad aga kõigepealt tuvastada. Nii inimkaubanduse ohvreid kui ka kurjategijaid on raske tuvastada.

Vassiliadou sõnul tuvastati 2010. aastal ELis 24 000 inimkaubanduse ohvrit, aga kui eeldada, et paljud jäävad tuvastamata, sest tegemist on varjatud kuritegevusega, võib ohvreid olla sadu tuhandeid.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu alustas inimkaubanduse vastaste projektidega 2002. aastal, mil toimus Põhja-ja Baltimaade naistega kaubitsemise kampaania, mida EL on tunnustanud kui näidet tulemuslikust regionaalsest koostööst. Aastatel 2013-2015 kestev rahvusvaheline ekspertprojekt algab Tallinnas foorumiga "Inimkaubandus: värbamine, tuvastamine, ohvriabi".

Ajakirjanikud on oodatud 24. aprillil Lillepaviljoni foorumi arutelusid kuulama kuni ümarlaua kõnelusteni. Kuna foorum on kutsetega üritus, paluvad korraldajad võimalusel oma tulekust eelnevalt teada anda.

Venekeelse pressiteate leiab siit.

Pressikontakt:
Triin Oppi
Põhjamaade Ministrite Nõukogu kommunikatsiooninõunik
Tel: 5213 226
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid