Loovusfoorum 2014: õpilaste õppeedukus on seotud õpetaja loovuse ja empaatiavõimega

Reede, 22 August 2014
Stanislav Nemeržitski. Foto: Irina Vassiljeva/norden.ee Stanislav Nemeržitski. Foto: Irina Vassiljeva/norden.ee

"Õpetaja empaatia on otseses seoses õpilaste õppeedukusega," väitis tänavusel loovusfoorumil "Loov eneseväljendus" Tallinna Ülikooli doktorant ja teenusedisainiga tegeleva Brand Manuali kliendijuht Stanislav Nemeržitski, selgitades noorte käitumist info ja õppematerjalide otsimisel.

Nemeržitski sõnul loeksid õpilased rohkem, kui neil oleks lihtne ja mugav juurdepääs raamatutele – näiteks digitaalne. Väitele, et õpetajatel ei ole tihedas koolitöös aega empaatiaks, vastas Nemeržitski, et küsimus on prioriteetides.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse algatusel juba kolmandat aastat järjest toimunud loovusfoorum leidis seekord aset 18.-19. augustil Tartu Ülikooli Narva Kolledžis, kuhu tuli üle Eesti kokku sadakond õpetajat, koolitajat, hardustöötajat jt. Loovusfoorum "Loov eneseväljendus" otsis ja esitas sõnas, muusikas, liikumises ja tantsus, kunstis ning draamategevuses loovaid väljendusvorme, mida saab kasutada igapäevases õppetöös, suhtlemises ja koostöös.

Kogemusi jagasid ja kohe loovusstuudiotes räägitut praktikas näitasid eksperdid nii Eestist kui ka Põhjamaadest. Peaesineja Nikky Smedley Suurbritanniast avas oma esitluses märksõnade (nt julgus, kommunikatsioon, usaldus jms) kaudu loovuse mõiste.

Loovusfoorumi võttis kokku Irene Käosaar EV Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja, kes tõi esile vajaduse lastega suhelda, küsida neilt ning seada end lapse kingadesse. Loovus ei ole püsiv nähtus ega ebamäärane hõljuv ollus, vaid seda tuleb arendada. Käosaar toonitas, et teadmised ja looming peaksid käima käsikäes ning tasakaalustama teineteist. Vajalik on lubada eksimusi, sest need suunavad loomingule.

  • Hääletreening "Kuidas kõlada iseendana"
  • Autor: Irina Vassiljeva/norden.ee
  • Loovusfoorum 2014
  • Autor: Irina Vassiljeva/norden.ee
  • Loovusstuudio "Keelekitši nähtamatu vangla"
  • Autor: Irina Vassiljeva/norden.ee

Põhjamaade Ministrite Nõukogu haridus- ja teadustrateegia nimetab Põhjamaade haridussüsteemi ühiskonna ühe tugeva alustalana, mida tuleb arendada seades prioriteediks lapsed ja noored. Kvaliteetne ja kaasav kool toetab iga üksikisiku ja ühiskonna heaolu ja väärtusi. Seetõttu soovib Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetada ettevõtmisi, mis tõstavad haridustöötajate teadmisi ning võimaldavad ressursse tõhusamalt kasutada. Vaja on edendada loovust, innovatsiooni ja ettevõtlikkust õppetöös lasteaiast kuni ülikoolini, et panustada kvaliteeti ja võrdsusse hariduses, tööl ja tervises.

Siin saab loovusfoorumist lähemalt lugeda, vaadata pilte ja tutvuda ettekannetega.

Loovharidus oli teemaks ka tänavuses Metsaülikoolis. Uudisteportaal Delfi: Mart Laidmets: looverialade õppimine tuleb kasuks ka tulevastele inseneridele.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid