Põhjamaade tippkohtumisele on kutsutud ka Venemaa esindajad

Kolmapäev, 08 Oktoober 2014
Stockholm. Foto: Yadid Levy/norden.org Stockholm. Foto: Yadid Levy/norden.org

28.-30. oktoobril 2014 Stockholmis toimuvale Põhjamaade Nõukogu 66. istungjärgule ehk Põhjamaade tippkohtumisele on sellel korral kutsutud ka Venemaa rahvasaadikud. Põhjamaade Nõukogu hinnangul on oluline jätkata kõnelusi Venemaa parlamendisaadikutega, kuigi Venemaa agressioon Ukrainas ja teise riigi piiride rikkumine on Nõukogule vastuvõetamatu.

Põhjamaade tippkohtumisest võtavad osa kõik Põhjala tipp-poliitikud: rahvasaadikud, ministrid, opositsioonijuhid, arvamusliidrid.

Selle aasta kohtumise peamiseks küsimuseks on, kuidas Põhjamaad saaksid paremini koostööd teha hariduse, lõimumise ja tööturu valdkonnas. Samas ei saa mööda rahvusvahelistest julgeolekust (Ukraina, ISIS jt). Põhjamaade rahandusministrid vastavad rahvasaadikute küsimustele 29. oktoobri hommikul.

Tavapäraselt kohtuvad Põhjamaade peaministrid oma Balti riikide kolleegidega tippkohtumise eelsel õhtul ning annavad ka ühise pressikonverentsi.

Tippkohtumise oodatud sündmuseks ja kõrghetkeks on alati Põhjamaade Nõukogu pidulik auhinnagaala, mis seekord toimub 29. oktoobri õhtul ning mida kannavad üle kõik Põhjala rahvusringhäälingud.

Põhjamaade Nõukogu annab välja auhinnad 5 kategoorias: kirjandus, laste- ja noorsookirjandus, film, muusika ning loodus ja keskkond. Auhindadest ja selle aasta nominentidest saab lähemalt lugeda siin.

Tippkohtumist on kõigil huvilistel võimalik jälgida sotsiaalmeedia vahendusel. Ajakirjanikud leiavad vajalikku teavet siit.

Põhjamaade Nõukogu on ametlik Põhjamaade parlamentide koostöövorm. Põhjamaade Ministrite Nõukogus teevad ametlikult koostööd Põhjamaade valitsused. Põhjamaade Ministrite Nõukogul on esindus Eestis alates 1991. aasta kevadest.

Loe lähemalt:

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusest osalevad tippkohtumisel kommunikatsiooninõunik Triin Oppi ja kultuurinõunik Eha Vain.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid