Pressiteade: Põhjamaade tippkohtumine keskendub ühisele tööturule, haridusele ja julgeolekule

Teisipäev, 28 Oktoober 2014
Foto: Johannes Jansson/norden.org Foto: Johannes Jansson/norden.org

Täna, 28. oktoobril algab Stockholmis Põhjamaade tippkohtumine, kus kõigi viie Põhjamaa ministrid ja parlamendisaadikud arutavad, kuidas eemaldada piiritõkkeid ühiselt tööturult ja haridusest, et elavdada majandust, luua töökohti ja tõsta piirkonna konkurentsivõimet. Ukraina kriis ja julgeolekupoliitilised pinged Läänemere piirkonnas on tõstnud tippkohtumise päevakorda ka välis- ja kaitsepoliitika.

Lisaks rahvasaadikutele ja arvamusliidritele võtavad iga-aastasest Põhjamaade Nõukogu istungjärgust ehk Põhjamaade tippkohtumisest võtavad osa Rootsi, Soome, Norra, Taani, Islandi ja kolme autonoomse piirkonna Ahvenamaa, Fääri saarte ja Gröönimaa valitsusjuhid, aga ka välis-, kaitse-, rahandus- ja kultuuriministrid.

Päevakajalistest teemadest arutatakse välis- ja julgeolekupoliitikat nii Läänemere piirkonnas kui ka Venemaa agressiooni Ukrainas. Tippkohtumisele on kutsutud aruteludest osa saama ka Vene Föderatsiooni ja Balti Assamblee delegatsioonid.

Põhjamaade ja Balti riikide tippkohtumine

Eile, päev enne tippkohtumist kohtusid Stockholmis Põhjamaade ja Balti riikide peaministrid. Eestit esindas kohtumisel väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling. Minister Sulling juhatas sisse arutelu digitaalmajanduse teemal. Eesti seisukoht on, et Põhja-Balti piirkonnas tuleks minna otsustavamalt edasi ühtse digitaalse turu loomisega, võttes selles valdkonnas juhtrolli kogu Euroopa Liidus. Loe lähemalt Vabariigi Valitsuse kodulehelt.

Pärast kohtumist andsid peaministrid ühise pressikonverentsi, mida on võimalik järelvaadata (inglise keeles).

Mainekad Põhjamaade Nõukogu auhinnad

Homme, 29. oktoobri õhtul kuulutatakse pidulikul auhinnagaalal välja selle aasta Põhjamaade Nõukogu auhindade võitjad. Parimatest parimad Põhjamaades selguvad kirjanduses, laste- ja noorsookirjanduses, muusikas, filmis ning keskkonnasõbralikkuses.

Põhjamaade Nõukogu auhindade nominentidega saab tutvuda siin.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusest osaleb tippkohtumisel Stockholmis kommunikatsiooninõunik Triin Oppi.

Tippkohtumise otseülekannet saab jälgida ja värskeid uudiseid lugeda Põhjamaade koostöö ametlikult kodulehelküljelt.

Kontakt:
Triin Oppi
Tel: +372 5213226
e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid