Põhjamaade trollid võluvad nädalaks Eesti raamatukogud

Neljapäev, 06 November 2014
Muumitrollid Jõgeva Linnaraamatukogus Muumitrollid Jõgeva Linnaraamatukogus

Esmaspäeval, 10. novembril algab Põhjamaade raamatukogunädal, mille teemaks on sellel aastal "Trollid Põhjalas". Raamatukogud, koolid ja lasteaiad üle terve Eesti korraldavad raamatukogunädalal Põhjala müütilistest olenditest ettelugemisi, näitusi, seminare ja palju muud.

"Eestis on Põhjamaade raamatukogunädal alati soojalt vastu võetud, kuid sellel aastal, juba 18. korda toimuv raamatukogunädal, on eriline," räägib Eha Vain, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik. "Raamatukogutöötajad kinnitavad, et huvi müstika, mütoloogia, ulme ja muinasjuttude vastu üksnes kasvab. Märkasime seda ka Islandi saatkonna 13 jõuluvana näitust Eestisse tuues – huvitorm oli meeletu, kahjuks ei suutnud kõigile soovijatele näitust pakkuda."

Vain toob aastate jooksul eriti aktiivsete Põhjamaade raamatukogunädala korraldajatena esile Tartu ja Pärnu, Jõhvi ja Kohtla-Järve, Viljandi ja Keila, Võru ja Kuressaare. "Igal aastal lisandub ka uusi kooli- ja haruraamatukogusid," on Vain rõõmus.

Tartus toimuvate ürituste kavaga saab tutvuda siin.

Pärnus on 12. novembril kell 15.30 maavalitsuse 5. korruse saalis külas tõlkija ja Tartu Ülikooli skandinavistika osakonna teadur Mart Kuldkepp, kes kõneleb trollidest Islandi saagakirjanduses.

Harju Maakonnaraamatukogus Keilas saab uudistada kurikuulsaid Islandi jõuluvanasid.

rmtknadal2014 plakatPõhjamaade raamatukogunädal

Aasta kõige pimedamal ajal korraldavad Põhjamaade raamatukogud Põhjala Ühingute Liidu eestvedamisel alates 1997. aastast Põhjamaade raamatukogunädalat. See tähendab seitset päevatäit näitusi, ettelugemisi, raamatututvustusi ja arutelusid tuhandetes raamatukogudes, koolides, seltsimajades Põhjamaades, Balti riikides, Valgevenes.

Novembripimeduses süüdatakse küünlad ja loetakse ette katkendeid aasta kirjanduseks valitud raamatutest. Ettelugemine koosneb kahest osast: Hommikuhämarus (lastele) ja Õhtuhämarus (täiskasvanutele). Lugemist ja tegevusi jagub ka teismelistele ja noorukitele.

Raamatukogunädala eesmärgiks on tutvustada Põhjamaade kirjandust ning edendada lugemist ja jutuvestmise tava – nähtus, mis on aina hääbumas tänapäeva kiires maailmas.

Trollid Põhjalas

1678. aastast pärit Rootsi vanasõna ütleb: "Kus trollist räägitakse, troll kohal." Põhjalas elutseb palju trolle, kes inimesi nõiuvad, võluvad ja muundavad. Leidub trolle, kes varastavad hõbedat ja kulda ning röövivad väikeseid lapsi. Enamasti asuvad trollid inimesele ligipääsmatutes paikades ja nende üles otsimine võib olla inimesele ohtlik.

Põhjala trollidel on küll palju ühiseid tunnusjooni, ometigi on riigiti mitmeid erisusi, mille järgi ära tunda taani, rootsi, norra, islandi või saami ebamaist olendit.

Põhjamaade raamatukogunädala korraldajad on 2014. aasta kirjanduseks välja valinud 3 teost: "Kollitüli" (Kalle Güettler, Rakel Helmsdal ja Áslaug Jónsdottir); "Muumipapa ja meri" (Tove Jansson); "Hiiglane" (Stefan Spjut).

"Kollitüli" ja "Hiiglane" on tekstinäidetena eestikeelses tõlkes saadaval Põhjamaade raamatukogunädala koduleheküljel. "Muumipapa ja meri" ilmus esimest korda eesti keeles 1975. aastal, kirjastuses "Eesti Raamat" Vladimir Beekmani tõlkes.

Lisateave:

Eha Vain
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik
Tel: 627 3104 või 505 7243
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid