Põhjamaade tippkohtumise läbivaks teemaks kujunes ärev olukord julgeolekupoliitikas

Teisipäev, 04 November 2014
Taani F358 Triton. Foto: Ane Cecilie Blichfeldt/norden.org Taani F358 Triton. Foto: Ane Cecilie Blichfeldt/norden.org

"Põhjamaade Nõukogu tippkohtumised on tavaliselt olnud igavavõitu. Tavaliselt on räägitud pehmetest väärtustest või siis majandusest. Seekord aga andis tooni mure oma julgeoleku pärast. Tänu Venemaale, kui nii võib öelda. Stockholmis oli kohal Arni Alandi," nõnda juhatas 3. novembri õhtul ETV ekraanil "Välisilma" saate uudislõigu sisse saatejuht Peeter Kaldre.

"Välisilma" uudislõiku Põhjamaade tippkohtumisest saab järelvaadata siin (alates 02:00).

Lisaks kajastas ERR Stockholmist:

Stoltenberg: vaja luua kaitse- ja julgeolekupoliitika komisjon

Erikülalisena oli Põhjamaade Nõukogu 66. istungjärgule ehk lühidalt Põhjamaade tippkohtumisele kutsutud Norra endine kaitse- ja välisminister Thorvald Stoltenberg, kes kogus laialdast kuulsust ja tunnustust 2009. aastal raportiga Põhjamaade valitsustele. Raportis esitas Stoltenberg 13 konkreetset soovitust Põhjamaade kaitse- ja välispoliitilise koostöö süvendamiseks. Loe ka 2009. aastal nädalalehes "Diplomaatia" ilmunud arvamusartiklit Stoltenbergi raportist.

"Üks asi on ilmselge minu jaoks: praegune julgeolekuolukord hüüab tihedama Põhjamaade kaitse- ja julgeolekupoliitilise koostöö järele," alustas Stoltenberg tippkohtumisel Põhjamaade rahvasaadikutele, ministritele ja arvamusliidritele peetud kõne. Stoltenbergi hinnangul tuleks luua Põhjamaade kaitse- ja julgeolekupoliitika komisjon.

Samas väljendas Stoltenberg muret, et Venemaast on kujunemas väga vaenulik pilt. "Meil ei saa jääda märkamata jääda minu hinnangul "ründav Venemaa jõupoliitika", eriti Põhjala piirkonnale lähedal õhuruumis. See ei ole kena. Metsik tähelepanu allveelaeva otsingutele Stockholmi saarestikus ei muutnud olukorda sugugi helgemaks. Jälgin murega, kuidas mõned isikud kasutavad seda keerulist olukorda elustamaks Külma sõja retoorikat. See on viga, kui mõned inimesed loovad vaenulikke pilte," rääkis Stoltenberg.
Stoltenbergi hinnangul ei ole võimalik Euroopas luua julgeolekut ilma Venemaata või Venemaa vastu. Stoltenbergi sõnul peaks jätkama dialoogi Venemaaga.

Jätka lugemist siin.

NB8 tippkohtumine

Tavapäraselt kohtuvad iga-aastase Põhjamaade tippkohtumise eel Põhjamaade peaministrid oma Balti riikide kolleegidega. Eestit esindas sel korral väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling, sest peaminister Taavi Rõivas pidi töökohustuste tõttu viibima kodumaal.

Kuigi ka NB8 peaministrite kohtumisel kõneldi ärevast julgeolekupoliitilisest olukorrast, tõstatas minister Sulling Stockholmis digimajadusteemalise arutelu.

Põhjamaade Nõukogu istungjärgul viibis Eestist lisaks Riigikogu aseesimees ja Balti Assamblee president Laine Randjärv, kes kutsus Põhjamaade Nõukogu üles liituma Euroopa Liidu idapartnerluse programmiga.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid