Taani 2015: Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumine ja NB8 koostöö

Teisipäev, 13 Jaanuar 2015
Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Aasta alguses sai Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistujariigiks Taani, kes on prioriteetidena esile tõstnud kasvu, heaolu ja väärtused (taani keeles vekst, velferd og verdier ehk 3V). Lisaks soovib Taani enam tähelepanu Arktika koostööle nii Põhjamaades kui ka rahvusvahelisel areenil.

"Eesistumise programm keskendub mitmele konkreetsele probleemile, mis puudutab otseselt Põhjamaade kodanikke. Näiteks terviseteenuste arendamine, võitlus noorte tööpuudusega ning Põhjamaade säästliku moe- ja tekstiilitööstuse edendamine," selgitab Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten.

Høybråteni sõnul on Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesmärgiks jätkuvalt koostöö läbi luua nähtavaid ja tuntavaid tulemusi põhjamaalaste elus.

Kasv, heaolu ja väärtused

Taani soovib sellel aastal muu hulgas panustada atraktiivsete, nutikate ja säästlike linnaruumide arendamisele ning korraldab uute ideede leidmiseks Põhjamaade projektikonkursi. Lisaks esitleb Taani uut Põhjamaade tegevuskava moe- ja tekstiilitööstuse tõhusamaks ja säästvamaks muutmiseks.

Taani jätkab tööd, et Põhjamaade brändi paremini strateegiliselt kasutada ja tõsta teadlikkust Põhjamaadest. Toidukultuuri programm Uus Põhjala Toit tõstis Põhjamaad kulinaariamaailma tippu ning Taani soovib jätkata selle eduloo arendamist.

NB8 koostöö

Lisaks Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumisele koordineerib Taani sellel aastal ka Põhjamaade ja Balti riikide koostööd ehk NB8. NB8 on mitteametlik koostöövorm, mille eesmärgiks on toetada ja tõstatada arutelusid, mis on olulised nii Põhjala kui ka Balti riikidele. Koostöö sai alguse 1992. aastal ning selle tulemusel kohtuvad nüüdseks regulaarselt mitte ainult peaministrid ja välisministrid, vaid ka teised ministrid, avalikud teenistujad ja eksperdid.

2015. aastal soovib Taani NB8 koostöös keskenduda energiajulgeolekule, venekeelse elanikkonna meediatarbimisele, Ukraina konfliktile ja Idapartnerlusele.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis juhindub oma tegevuses sellel aastal Taani eesistumiskavast ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöösuunistest Balti riikidega, aga toetab ka igati NB8 koostööd.

Taani on loonud Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumise ja NB8 koostöö koordineerimise aastaks eraldi kodulehele www.Norden2015.dk. Twitteris saab arutelusid jälgida hashtagi abil #norden2015.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid