Pressiteade: Põhja- ja Baltimaade töörändekonverents tutvustab sisserände uusi trende

Kolmapäev, 25 Märts 2015

Reedel, 27. märtsil toimub Tallinnas Kumu kunstimuuseumis konverents , "Tööränne Põhja- ja Baltimaades. Sisserände uued trendid ning valmisolek muutusteks", kus teadlased, eksperdid ja poliitikakujundajad arutlevad, kas piirkond on valmis uueks suundumuseks, mille kohaselt võivad Eestist ja teistest Balti riikidest samuti rände, sh tagasipöördujate sihtriigid saada.

Tiit Tammaru, Tartu Ülikooli professor: "Ida-Euroopast laiemalt, sh Eestis, toimub ulatuslik väljaränne. Selle varjus on aga tasapisi kasvanud ka sisseränne, millest suure osa moodustab tagasiränne. Eestisse saabujate arv aastas on praegu sama suur, kui oli väljaränne viis aastat tagasi. Kas Eestis on peatselt saabumas rändepööre? Mille poolest (vanus, haridus, amet jne) erinevad sisserändajad teistest Eesti elanikest?"

Juba kolmandat kevadet järjest toimuv rändekonverents keskendub kitsamalt eelkõige Euroopa Liidu kodanike töörändele ja Põhja-Balti piirkonnale. Kui kaks aastat tagasi vajas rändetemaatika enam tutvustamist, arutelusid tuli sütitada ning häirekella lõi suur väljaränne ja oht nn ajude äravoolule, siis kolmanda konverentsi ajaks kutsuvad rändeteemad Eestis ja Põhjamaades esile tuliseid debatte, ränne oli üheks tähtsaimaks teemaks hiljutistel parlamendivalimistel Eestis.

Konverentsi korraldajad – Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Tartu Ülikool, EV Haridus- ja Teadusministeerium ning EV Siseministeerium – soovivad tutvustada ettekannete toel värskemaid fakte, uurimusi ja arenguid ning kummutada müüte ja anda ülevaade sisserännanud oskustööjõu võimalustest kohaneda uues ühiskonnas.

"Ränne on avatud piiridega maailmas isiklik teema kõigile. Paljud tunnevad lähedalt kedagi, kes on teise riiki rännanud õppima, töötama, elukogemust ammutama, põgenenud vaesuse või sõja, vägivalla eest," selgitab Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor. "Nõnda on mõistetavalt tekkinud avatud piiride ja avatud inforuumiga maailmas palju arvamusi ja tugevaid tundeid seoses rändega. Aga vaatame ja analüüsime parema tuleviku kujundamiseks ka uusi fakte."

Euroopa Parlamendi saadik Marju Lauristin annab ülevaate sisserändega kaasnevast ühiskondade mitmekesistumisest. Rändevoogude mõju Põhjamaadele analüüsib Rasmus Ole Rasmussen Nordregiost. Kuidas rändetaustaga lapsed saavad Balti riikides hakkama haridussüsteemis, räägib Kersti Kivirüüt EV Haridus- ja Teadusministeeriumist. Konverentsi päevakava ja esinejate tutvustus.

Pressikontaktid:
Madis Kanarbik, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu filiaali juhataja (e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., mob. 50 46 570)
Tiit Tammaru, Tartu Ülikooli rahvastiku- ja linnageograafia professor (e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., mob. 50 57 331)


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid