Pressiteade: Sünge Põhjamaade krimi autorid ja eksperdid esinevad Tallinnas kirjandusfoorumil

Teisipäev, 07 Aprill 2015

9. aprillil avab Tallinna raamatumessi juba kolmandat korda Põhja- ja Baltimaade kirjandusfoorum, kus sellel aastal astuvad üles kirjanduse tumedama külje ehk Nordic Noir'i, Põhjamaade põneviku esindajad.

"Uurime, mis on Põhjamaade Noir'i jätkuva võidukäigu põhjused. Küsime esinejailt, miks kirjanik kirjutab kriminulle, miks lugeja neid loeb? Milliseid vahendeid kasutavad autorid lugejate mõjutamiseks, mil määral peegeldab ning mõjutab vägivald teostes ühiskonnas aset leidvaid sündmusi? Kas krimikirjandus on liialt meestekeskne?" selgitab Eha Vain, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik, kes kirjandusfoorumi ellu kutsus.

Hinnanguliselt kuulub ligi pool väljaantavast kirjandusest maailmas krimikirjanduse žanri. Väidetavalt tekitavad majandussurutis ja suurenevad poliitilised pinged ühiskonnas erilise vajaduse hea krimikirjanduse vastu. Psühholoogid on kindlaks teinud, et teatud annuses on põnevus, pinge, hirm lausa tervistavad, võimaldades lugejal saada teadlikuks omaenese ja ühiskonna sisepingetest ning neid raamatu tegelastega samastudes välja elada.

Põhjamaade krimikirjandus eristub tähelepanuväärselt ülejäänud maailma krimikirjandusest. Briti kirjandusringkonnad omistasid põhjamaade kriminaalromaanidele määratluse Nordic Noir: need on sünged, kohati õõvastavad, ent samas väga ausad ja veenvad, sest räägivad tegelikkusest nii, nagu see on.

Külalisesinejad: Leena Lehtolainen (kirjanik, Soome); Vigdis Hjorth (kirjanik, Norra); Kerstin Bergman (krimikirjanduse ekspert, Rootsi krimiakadeemia sekretär); Bo Tao Michaëlis (kirjanik, kirjanduskriitik, Taani Krimiakadeemia liige); Nils Sakss (kirjanik, Läti); Árni Þórarinsson (kirjanik, Island).

Eestist astuvad üles: Indrek Hargla, Ott Sandrak, Mika Keränen, Jaan Martinson.

Kõigi esinejate täpsema kirjelduse, kirjandusfoorumi päevakava ja täpsema kirjelduse leiab siit.

Tallinna Raamatumessi ajal on rahvusraamatukogus üleval Rootsi krimikirjanduse näitus "Rootsi krimikuningriik". 6.-9. aprillini toimuvad kinos Artis Põhjamaade krimiromaanide ekraniseeringud.

Kolmas rahvusvaheline foorum toimub koostöös Eesti Kirjastuste Liidu, Raamatukoguhoidjate Ühingu ja Tallinna Raamatumessiga. Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse lähedased koostööpartnerid on Põhjamaade saatkonnad ja Soome Instituut Eestis ning Eesti Rahvusraamatukogu. Kirjandusfoorumi toimumist toetab EV Kultuuriministeerium.

Pressikontakt:
Eha Vain
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik
Tel: 505 7243
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Pressiteate koostas: Triin Oppi, Põhjamaade Ministreite Nõukogu Eesti esinduse kommunikatsiooninõunik (tel: 5213 226, e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.)


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid