Soome turismiprofessionaal Kalle Viira: loovus ei pea ilmtingimata avalduma uutes IT-vidinates

Kolmapäev, 15 Aprill 2015
Kalle Viira. Kalle Viira. Foto: Grete Kodi/norden.ee

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis kutsus alustava reisikorraldusplatvormi Faralong.com kaasasutaja Kalle Viira Soomest loomemajanduse inspiratsioonilõunale 14. aprillil Tallinnas kinos Artis. Viira tutvustas IT-lahenduste ja loomemajanduse ühendamisel avanevaid võimalusi.

Kas ja kuidas erineb Faralong n-ö tavalistest reisiettevõtete kodulehtedest?

Kalle Viira: Kõigepealt tahaksin välja tuua, et valdkonnas, kus meie tegutseme – giidi- ja seiklusreisid -, puuduvad dünaamilised, kohanduvad veebipoed. Veebis saab teha broneeringuid, täita vorme, kuid üks suur muudatus, mida meie hakkame pakkuma, on täismahus kohanduv platvorm lihtsa broneerimise ja maksmisega. Lisaks, müües otse veebis, suudame luua uue hinnamudeli ning juurutada ka mitmeid teisi kaasaegseid tehnoloogiaid.

Kas kombinatsioon "loovus+IT+iduettevõte" peaks alati viima uue IT-vidina sünnini?

Kindlasti mitte. Meie peame end loovaks iduettevõtteks oma valdkonnas, kuid kasutame olemasolevaid, põhjalikult testitud tooteid ning loome neile paremad müügi- ja turunduskontseptsioonid. Me püüame võrrelda ja juurutada erinevate tööstuste erinevaid osasid ning ühendada need oma äriga, luues parema lahenduse kliendile ja teenusepakkujale. Meil ei ole patenti, millegi üles ehitamine nullist ja selle sobitamine kaasaegsete nõudmistega on väljakutse ning isegi suurtel konkurentidel on raske kohanduda.

Millist nõu annaksid innukatele loomemajanduse iduettevõtetele? Kas kohe alguses seada lennukad sihid või alustada pigem kohalikul turul, olla kannatlik ning aegamööda kasvada rahvusvaheliseks tegijaks?

Mõtle suurelt, kuid katseta ja muganda oma kontseptsiooni koduturul. Ära pelga ühendust võtta nn suurte mängijatega, investoritega, ettevõtetega – sa vähemalt õpid neilt. Investorid vajavad häid ettevõtteid, nagu ka head ettevõtted vajavad investoreid. Harva saavutatakse midagi suurepärast tehes midagi väikest, aga ole realistlik, analüüsi ja uuri võimalusi.

Inspiratsioonilõunad

Soome Instituut Eestis, Loov Eesti ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis alustasid loomeettevõtetele suunatud inspiratsioonilõunate seminarisarja korraldamist 2013. aastal. Järgmine seminar, "Piirideta ärimudelid" toimub 28. aprillil nagu ikka kell 12-14 kinos Artis.

Inspiratsioonilõunal kuuleb, kuidas konkurente ületada: silma paista, leida uusi viise turule sisemiseks ja eksportida oma tooteid ning olla nutikas. Mitmed loov- ja tehnoloogiaettevõtted on tulnud turule uute ärimudelitega - mida saame neilt õppida? Millised on start-up'ide ärimudelitrendid? Teiste seas jagab kogemusi ja ideid SLUSH Helsinki tegevjuht Riku Mäkelä Soomest.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid