Dream Brokeri tegevjuht Mika Ahokas: Põhja- ja Baltimaad peaksid maailmas koos end tutvustama

Reede, 11 September 2015
Mika Ahokas loomemajanduse rahastamisseminaril "Kas investeering loomeettevõttesse on loterii?" Tallinnas. Mika Ahokas loomemajanduse rahastamisseminaril "Kas investeering loomeettevõttesse on loterii?" Tallinnas. Foto: Keiri Kallas/norden.ee

Kiiresti areneva ja laieneva Soome videotarkvara firma Dream Broker tegevjuht Mika Ahokas toonitas Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse korraldatud loomemajanduse rahastamisseminaril, et kindlasti peaksid Põhjamaade ja Balti riikide ettevõtted tegema rohkem ja tõhusamalt koostööd kogu piirkonna reklaamimisel reklaamimisel.

Mika Ahokas, mis teie tiimist nii eduka tegi?

Meie suurim pluss on see, et oleme eelkõige tõesti meeskond, mitte kogum tugevaid isiksusi. Igaüks selles ketis on omaette võttes tugev lüli, kuid kõik meist on võimelised meeskonnamänguks.

Mis võib takistada ettevõtte kasvamist?

Eelkõige probleemid meeskonnas: vajalike oskuste puudus või suutmatus oma ideid ellu viia. Edukaks olemiseks tuleb olla ka küllalt kiire mõistmaks, millele on nõudlust. Aga ka vastupidi – ei tasu ka liialt kiirustada. Dream Broker näiteks töötas esimesed aastad kodusel Soome turul, katsetas oma kontseptsiooni ja saavutas teatud positsiooni seal, enne kui alustas laienemist.

Kas ja millist koostööd saaksid Põhja- ja Baltimaad ettevõtlusturul teha?

Kindlasti peaksid siinse regiooni ettevõtted tegema intensiivsemat koostööd kogu regiooni reklaamimisel. Eraldi võttes on siin kõik väikeriigid, kuid kõik koos moodustavad juba üsna arvestatava mitmekümne miljoni elanikuga turu, mis on täiesti võrreldav kasvõi Inglismaaga. Ettevõtluskultuuri, oskuste ja ostujõu poolest on siinne regioon maailmas konkurentsivõimeline, probleemiks ongi vaid killustatus, mis takistab piisava nähtavuse saavutamist.

Hea näide koostööst regiooni tutvustamisel on üksikute entusiastide ideest sündinud SLUSH Helsinki. Omalt poolt ootaksingi rohkem samasugust koostööd ka riigi tasandil. Ehkki valitsused ja katusorganisatsioonid teevad sageli head tööd ettevõtluse toetamiseks, teevad nad seda igaüks eraldi.

Loomemajanduse rahastamisseminar

8. septembril 2015 Tallinnas kinos Artis toimunud loomemajanduse rahastamisseminari "Kas investeering loomeettevõttesse on loterii?" eesmärk oli tuua kokku Põhjamaade ja Eesti investorid ja ettevõtted, et arutada loomemajandussektori alarahastamist. Korraldajad, lisaks Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusele Loov Eesti, Soome Instituut ja Hollandi saatkond Tallinnas, soovisid keskenduda loomeettevõtete tootearenduse, innovatsiooni- ja ekspordivõimekuse tõstmisele rahastamisvõimaluste leidmise abil.

Mika Ahokas tõi oma ettekandes esile järgneva:

STRATEEGIA

Kõige tähtsam: su firmal peab olema hea strateegia! Tasub veenduda, kas tegutsed õigel turul, kas see on piisav? Paljud ettevõtted keskenduvad valele turule või liiga kitsale turule. On võimatu tekitada nõudlust sinna, kus seda ei ole. Seetõttu tuleb võtta aega korralikuks analüüsiks ning valida õige turg. Võib ka olla, et enne laienemist tasub katsetada oma tootega väiksemal turul.

ÄRIMUDEL

Teine tähtis aspekt on ärimudel, mis peaks strateegiat täiendama. Kes on sinu klient? Milline on su toode? Millist teenusemudelit või müügistrateegiat kavatsed kasutada? Otsustavaks võib saada see, milline on sinu tootmisvõimsus. Kui see on väike, pead üsna algusjärgus kaasama lisakapitali. Mida kasutusvalmim (more productised) on sinu toode või teenus, seda kergem on sellega laieneda uutele turgudele.

VAHENDID JA STRUKTUUR

Kui oled valinud strateegia ja otsustanud ära ärimudeli, võid hakata kaaluma, milliseid vahendeid sa vajad. Milliste oskustega peavad olema sinu töötajaid jpm. Kui ettevõte laieneb või plaanib seda, on tähtis mõista, millises arengufaasis firma parajasti on. Sellest sõltub ka, milliseid vahendeid, võimekust jm sa ettevõte ülesehitamiseks vajad. Kasvav ettevõte vajab sageli mingis järgus struktuurimuutusi. Kui ettevõte on end juba turule kinnitanud, tuleb suurt autonoomsust ja paindlikust võimaldanud start-up-tegutsemismudelilt edasi liikuda enam reguleeritud ja struktureeritud ettevõtlusmudeli suunas.

KONKURENTSIEELIS

Ei piisa, et sa oled konkurentsivõimeline. Peab olema midagi, milles sa oledki sõna otseses mõttes parim! Eriti tähtis on see siis, kui soovid üleilmset edu saavutada. Milline on sinu ettevõtte eelis? Mida sellist, mida teistel ei ole, suudad pakkuda sina? Dream Broker näiteks on kõige kasutajasõbralikum tarkvara omasuguste seas, mille abil iga firma töötaja kergesti videosid teha ja jagada suudab.

Mika Ahokasega vestles ning koostas tema ettekandest kokkuvõtte Eva Toome Soome Instituudist Eestis. Vaata pilte foorumilt meie pildigaleriis ning ettekannetaga saab tutvuda siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid