Põhjamaad valisid 2015. aasta parimad kirjanikud, filmi, muusiku ja keskkonnateo

Kolmapäev, 28 Oktoober 2015
Põhjamaade Nõukogu 2015. aasta auhindade laureaadid Harpa konterdimajas Reykjavikis. Põhjamaade Nõukogu 2015. aasta auhindade laureaadid Harpa konterdimajas Reykjavikis. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Põhjamaade Nõukogu tunnustas oktoobri lõpus pidulikul auhinnagaalal Reykjavikis Harpa kontserdimajas selle aasta silmapaistvamaid kirjanikke, muusikut, režissööri ja produtsente ning keskkonnategu. Laureaadid pälvisid lisaks tunnustusele 350 000 Taani krooni auhinnaraha.

Kirjandus

Jon Fosse (Norra) triloogia eest "Unetu", "Olavi unenäod" ja "Loojang". Žürii põhjendus: "Tänavune laureaat on eriti silmapaistev näide sellest, kuidas uuendusliku keelevormi loomine võib käia käsikäes sisuga, mis ühendab lugejaid ajas ja ruumis. Selge luule kvaliteediga proosajutustus avab teadlikult ja mänguliselt ajatu armastusloo."

Laste- ja noortekirjandus

Jakob Wegelius (Rootsi) teose eest "Mõrvari ahv". Žürii põhjendus: "Jakob Wegelius süstib värskust klassikalisse seiklusloosse. Sally Jonesi nimelise gorillaga külastab lugeja allakäinud Lissaboni sadamakaisid... Detailirohked portreed ja vinjetid, aga ka Sally seiklused märgituna kaartidele, teevad sellest raamatust nii visuaalse kui ka kirjateose."

Muusika

Svante Henryson (Rootsi). Žürii põhjendus: "Rootsi tšellist, bassist ja helilooja Svante Henryson on oma paeluva ja mitmekesise karjääri jooksul rakendanud oma erakordset loovust ja meisterlikkust mitmetes žanrites."

Film

Režissöör Dagur Kári ning produtsendid Baltasar Kormákur ja Agnes Johansen (Island) filmi eest "Fúsi" (Virgin Mountain). Žürii põhjendus: "Lihtne ja visuaalselt leidlik lugu headuse ja süütuse säilitamisest maailmas, mis näib mõistmatuna. Dagur Kári kunstiline meessoost n-ö mäemõõtu neitsi vallutamine on sügavalt liigutav ja köitev linateos, mis maalib väärika portree oma hiiglaslikust kangelasest, aga pakub ka täpseid kirjeldusi teda ümbritsevaist naistest."

Loodus ja keskkond

Fääri saarte elektrifirma SEV direktor Hákun Djurhuus võttis vastu Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinna. Auhinnaga tunnustati ettevõtte ambitsioonikaid eesmärke ja innovaatilisust.

Loe lähemalt Põhjamaade Nõukogu auhindadest!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid