2015 tõi tähelepanu Balti riikidele ja ühistele väärtustele

Esmaspäev, 21 Detsember 2015
Narva raekoda ja TÜ Narva Kolledž Narva raekoda ja TÜ Narva Kolledž

2015. aastal suunas Põhjamaade Ministrite Nõukogu arutelusid eesistujamaana Taani. Euroopas valitsevate keeruliste olude tõttu koondus Põhjamaade tähelepanu varasemast enam Balti riikidele, aga ka Põhjala ühistele väärtustele.

Põhjamaade koostöö ühes oluliseks valdkonnas on olnud sõltumatu ajakirjanduse edendamine ja toetamine nii Põhjalas, Loode-Venemaal kui ka Valgevenes. 2015. aastal otsustas Põhjamaade Ministrite Nõukogu laiendada sõltumatu ajakirjanduse toetust Balti riikidesse.

Lisaks otsustas Põhjamaade Ministrite Nõukogu avada 2016. aasta jaanuaris Narvas Eesti kontori filiaali, mille eesmärgiks on korraldada Eesti idaosas nii kultuurisündmusi kui ka panustada aruteludesse ühiskondlikel teemadel. Filiaalis töötab programmi koordinaatorina Jevgeni Timoštšuk.

Väärtused ja majanduskasv

Taani seadis Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumisaastaks kolm märksõna: väärtused, majanduskasv ja heaolu.

Väärtused on Taani Põhjamaade koostöö ministri Peter Christenseni sõnul Põhjala nurgakiviks ja nende vastu on maailmas suur huvi. Seetõttu pöörati 2015. aastal senisest enam tähelepanu Põhjamaid siduvate väärtuste tutvustamisele ka väljaspool piirkonda. Näiteks pälvis Põhjamaade ühine keskkonnapoliitika ja uued Põhjamaade kliimalahendused suurt rahvusvahelist tähelepanu hiljutisel kliimakohtumisel COP21 Pariisis.

Põhjamaade majanduskasvule tõuke andmiseks seadis Taani eesmärgiks tegeleda senisest enam ühisel tööturul piiritõkete eemaldamisega. Taani hinnangul tõkestab Põhjala kasvupotensiaali liigne bürokraatia.

Teatepulk Soomele

2016. aastal võtab Põhjamaade Ministrite Nõukogus Taanilt eesistumise üle Soome. Eesti põhjanaabrid on valinud tähtsaimateks märksõnadeks 2016. aastal vee, inimesed ja looduse.

Soome eesistumine langeb 2016. aastal kokku Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse 25. tegevusaasta tähistamisega. Lisaks on Eesti kuulutanud 2016. aasta merekultuuriaastaks, mis sobib hästi Soome valitud veeteemaga.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid