Põhja- ja Baltimaade ametnike huvi koostöö vastu tõuseb

Neljapäev, 16 Juuni 2016
Foto: Yadid Levy/norden.org

2016. aastal laekus varasemast rohkem koostöötoetuse taotlusi Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammile, mida haldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis. Toetuste kogusummagi on eelnevast aastast 64 000 euro võrra suurem, kasvades ligi 350 000 euroni. Suurim ühele projektile eraldatud summa on 8000 eurot, väikseim 810 eurot.

Mullu laekus taotlusi mõnevõrra vähem kui eelnevatel aastatel, sest suurenes kaasrahastamise nõue – vähemalt 40 protsenti projekti eelarvest tuleb rahastada taotlejal. Sel aastal on tõusnud nii taotluse kvaliteet kui ka arv, vaatamata kaasrahastamise nõudele. Toetust saanud projektid.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammile laekus tänavu 83 taotlust kogusummaga 524 451 eurot. Kõige rohkem taotlusi esitati Eestist (34 taotlust), Leedust (21) ja Lätist (19). Põhjamaadest esitati 9 taotlust, neist enim Soomest ja Islandilt.

"Üldiselt on kõik Põhjala ja Balti riigid projektides väga hästi ja võrdselt esindatud, sest igas projektis peavad osalema partnerid vähemalt kolmest riigist," märkis programmi koordinaator Madis Kanarbik, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse Tartu filiaali juhataja.

Võttes arvesse osalust toetust saanud projektides nii taotleja kui partnerina, on kõige aktiivsemad programmis osalejad avaliku teenistuse töötajad Soomest (18 protsenti kõigist projektidest), Eestist (16,9) ja Rootsist (16,5). Toetust said hariduse ja teaduse, sotsiaalvaldkonna, korrakaitse ning kohaliku ja regionaalse arengu ja paljude teiste valdkondade koostööprojektid.

2015. aastal korraldas Islandi rahandus- ja majandusministeeriumi osakonnajuhataja Hugrún Ösp Reynisdóttir koostöötoetuse abil õppereisi Eestisse ja Lätisse. "Meie arvates on väga tähtis, et väikesed riigid, nagu Island, Eesti ja Läti, kohtuvad ja jagavad üksteisega kogemusi. Meile jättis sügava mulje Eesti X-tee kontseptsioon ning me kavatseme uurida, kuidas saaks seda kogemust üle võtta. Avaliku sektori töötajad peaksid mobiilsusprogrammi veelgi rohkem kasutama," leiab Reynisdóttir.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammist toetatakse ametnike ja teiste avaliku sektori töötajate õppevisiite, praktikareise ja võrgustike kohtumisi, aidates seeläbi kaasa Põhja- ja Baltimaade koostööle ministeeriumide, regionaalsete ametkondade ja kohalike omavalitsuste tasandil.

Toetust leiavad projektid, milles ühe eeldusena osalevad koostööpartnerid vähemalt kolmest NB8 (Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island) riigist. Programm katab projekti reisi- ja majutuskuludest ning päevarahast kuni 60 protsenti. Programmi rahastavad kõik Põhjamaad ja Balti riigid.

Lähem teave toetusprogrammi kodulehelt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid