Põhjamaade kultuurinädal Ida-Virumaal esitleb värskeid filme, muusikat, ehtekunsti, näitusi ja tsirkust

Teisipäev, 06 September 2016
Foto: Eetu Niininen

19.-24. septembrini toimuval Põhjamaade kultuurinädalal esitletakse värskeid põhjamaiseid filme, olulist kaasaegset muusikat ja ehtekunsti, avatud on näitused ja lastele mõeldes väisab koole tsirkus. Kultuurinädalat korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis.

Seekordse kultuurinädala üks eesmärk on anda oma panus Ida-Virumaa sügisesse kultuuriellu. „Tahame rikastada Ida-Virumaa kultuurielu peaaegu festivali mõõtu sündmusega ja tutvustada meie põhjanaabrite kultuuri,“ räägib Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund. „Eriti paslik on see praegu, kui Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis tähistab oma 25. tegutsemisaastat. Teisalt soovime taasluua ühist põhjamaist dimensiooni Eesti ja siin elavate inimeste ning Põhjamaade vahel. Kultuur on kõikjal, me kõik jagame seda. Ka meie sooviks on, et Põhjamaade kultuurisündmustest saadav elamus oleks jagatud, ühendav elamus, mis inspireeriks inimesi.„

Ajalooliselt on Ida-Virumaal, eriti Narval, olnud Põhjamaadega tihedad sidemed. Kuidas aga mõtleb ja loob Põhjamaine kunstnik tänapäeval? Mis inspireerib noort saami muusikut täna ja milline on tema muusika kõlapilt? Mille poolest on eriline meie põhjanaabrite tsirkuseartisti fantaasia? „Oleme sündmusteprogrammi kokku pannes mõelnud nii noortele kui vanadele. Erinevaid sündmusi toimub Narvas, Sillamäel, Jõhvis, Kohtla-Järvel, aga Põhjala loomingu muhedat elutunnetust ja külluslikku kujutlusvõimet on oodatud nautima inimesed kõikjalt Ida-Virumaalt – põneva sündmuse leiab endale igaüks,“ tutvustab kultuurinädala programmi projektijuht Jevgeni Timoštšuk.

Nii näiteks toimuvad Jõhvis ja Narvas ühe kaasaja olulisima saami muusika Niillas Holmbergi ja Roope Mäenpää kontserdid, mõlemas linnas tasuta kinoseansid, kuhu oleme toonud ainult värsked Põhjamaised filmid. Kooliõpilastele pakume aga väga omanäolist elamust tsirkusetrupilt L´Avventura Soomest. Väga ainulaadsed on Islandi ehtekunstniku Katrín Ólína Pétursdóttiri pop-up performance’id Narvas, Jõhvis ja Kohtla-Nõmmel, kus lisaks temale on oodata ka külalisesinejaid. Tähelepanuväärne on ka see, et Ida-Virumaa suuremates linnades on väljas vahvad, elurõõmsad ja harivad näitused, mis tutvustavad Põhjamaade kunstiloomingut ja elu-olu.

Põhjamaade kultuurinädal 2016 on mõtteline järg möödunud aastal toimunud Põhjamaade filminädalale Nordic Film Week. „2015. aastal hästi kordaläinud filminädala järel otsustasime, et aeg on tutvustada Põhjamaade kultuuri veelgi laiemalt,“ räägib Jevgeni Timoštšuk. „Loodetavasti kujuneb Põhjamaade kultuurinädalast iga-aastane oodatud sündmus Ida-Virumaa sügiseses kultuurikalendris.“

Põhjamaade kultuurinädala esinejate tutvustused ja kava.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid