Põhjamaad toetavad endiselt venekeelsete meediakanalite arendamist Balti riikides

Reede, 21 Aprill 2017
Foto: Siim Vahur

Valdav osa Eesti, Läti ja Leedu venekeelsest elanikkonnast sõltub uudiste ja päevakajaliste saadete vaatamisel üksnes Venemaa riiklike telekompaniide kajastustest. Demokraatia edendamiseks Balti riikides on vaja toota kvaliteetset ja sõltumatut meediat, ka vene keeles. 20. aprillil Tallinnas toimunud kohtumisel otsustas Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöö komitee jätkata programmi rahastamist, mis toetab meedia tootmist ja meediakriitilist lähenemisviisi Balti riikides.

Aastatel 2014–2016 viis Põhjamaade Ministrite Nõukogu ellu Balti riikides elavale venekeelsele vähemusele suunatud programmi, mis hõlmas meedia tootmist, teadmisi meedia kohta ja meediakriitikat. Programm oli edukas ja äratas märkimisväärset huvi nii meedias kui ka poliitikutes. Uue programmi eesmärk on toetamist jätkata ja tõhustada sõltumatute venekeelsete meediakanalite tegevust Eestis, Lätis ja Leedus.

„Eelmine meedia koostööprojekt tõestas, et tegemist on valdkonnaga, milles Põhjamaade kogemusest on tõesti kasu,“ sõnas Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten. „Usume, et uus programm kinnitab seda,“ lisas ta.

Programm hõlmab tootmistoetuse pakkumist ajakirjanikele, kelle sõnaselge eesmärk on kaasata poliitilisse ja ühiskondlikku arutellu nii vene kui ka näiteks Leedu puhul poola keelt kõnelevaid vähemusi.

Rõhku pannakse ka sellele, et endiselt tuleb pakkuda koolitusvõimalusi ajakirjanikke sellistes valdkondades nagu ajakirjanduslik eetika ja ajakirjanduse majanduslikud aspektid, samuti juriidilised küsimused. Kavas on koostada ka õiguse käsiraamat ajakirjandusliku töö jaoks. Käsiraamat on mõeldud praktilise abivahendina ajakirjanikele, kes käsitlevad meedias seadusandlusega seotud teemasid.

Eestis toetatakse venekeelse telekanali ETV+ arendust ja tootmist, Lätis raadioprogrammide tootmist. Peale selle koordineerib Ida-Euroopa Uuringute Keskus Leedus vene ja poola keelt kõnelevatele vähemustele programmide tootmist.

Oluline roll on ka ajakirjanike, õpetajate ja meediatarbijate teadmiste süvendamisel meedia ja allikakriitika kohta.

Programmi viiakse ellu 2017. ja 2018. aastal Põhjamaade Ministrite Nõukogu Balti riikides asuvate esinduste ja kohalike partnerite koostöö vormis. Programmi korraldamiseks määratud kogusumma on ligikaudu 4,8 miljonit Taani krooni – sellest pisut üle 80% ulatuses rahastab programmi Põhjamaade Ministrite Nõukogu.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid