Prindi see lehekülg

3.-4. mail saab Delfi Ärilehest jälgida kõrgetasemelise Põhja-Balti energiakonverentsi ülekannet

    Teisipäev, 02 Mai 2017

    3.-4. mail toimub Tallinnas, Nordic Hotel Forumis Põhja-Balti energiakonverents «Kuidas suhestuvad Põhja- ja Baltimaad Euroopa energialiidu uute ettepanekutega?». Fookuses on Euroopa energiatulevik ja sellega seonduvad otsused. Muuhulgas puudutab konverents ka Eesti EL eesistumise programmis olevaid teemasid. Konverentsi otseülekannet on võimalik jälgida Delfis. Kutsume üles jagama oma mõtteid sotsiaalmeedias teemaviitega #nbenergy2017! 

    Euroopa vajab turvalist, taskukohast ja kliimahoidlikku energiavarustust. Aastal 2015 investeeriti puhastesse energialahendustesse globaalselt enam kui 300 miljardit eurot. Nüüd on EL plaan alates 2021, iga-aastaselt koondada 177 miljardi euro ulatuses era- ja avaliku sektori investeeringuid. See omakorda peaks muuhulgas kaasa tooma 900 000 uut töökohta. Kuidas seda visiooni ellu viia? „Madala süsiniku majanduse poole liikumine saab kõige tõhusamalt toimuda riikide koostöös,“ ütleb konverentsi üks korraldajatest, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse rohemajanduse nõunik Madis Tilga. „Selleks ongi meil rahvusvahelised lepingud. Kui keegi jääb kõrvale, siis tekib turumoonutus ja teised riigid peavad justkui tema osa ka enda kanda võtma. Kui regioon ei arene ühtlases tempos ja suunas, toob kaasa konflikte. Seda peaks suutma selliste arutelude ja kokkusaamistega vältida,“ toob ta välja energiakonverentsi vajalikkuse.

    Just praegu on Euroopa Liidus arutlusel mitmed olulised energeetikaga seotud teemad. Mis hakkab toimuma taastuvenergia ja energiatõhususega? Milline on edaspidi elektritarbimine ning millised sellega seotud ärimudelid? Need on küsimused, mis kõige otsesemalt puudutavad nii avalikku sektorit, kohalikke omavalitsusi, valdkonna eksperte, energeetika vallas tegutsevad ettevõtjaid kui ka tarbijaid. Ajal, mil EL peab liikmesriikidega läbirääkimisi kaheksa üliolulise õigusakti üle seoses energia tulevikuga Euroopas, kutsub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kokku kõrgetasemelise konverentsi, et arutleda, mida tähendab ELi energialiidu poliitika Põhja- ja Baltimaadele.

    Konverentsi fookuses on need teemad, mis on praegu arutlusel liikmesriikidega:
    • taastuvenergia ja energiatõhususe direktiivide muudatused;
    • valitsemisstrateegia aastaks 2030 (planeerimise ja aruandluse lihtsustamine);
    • uus ettepanek elektrituru kujundamiseks.

    Eesootavate võimaluste osas jagavad oma vaateid Põhja- ja Baltimaade ministeeriumid, samuti Euroopa Komisjoni esindajad, Rahvusvaheline Energiaagentuur, mõttekojad ja ettevõtjad. Paljude teiste kõrgetasemeliste esinejate hulgas toob konverents Eestisse ka sellised nimed nagu Jean Arnold Vinois (Jacques Delors Institute) ja Euroopa Komisjoni energiadirektoraadi energiapoliitika koordineerimise juhi Mårten Westrupi.

    Konverentsi programm
    Konverentsi esinejad

    Konverentsi otseülekanne Delfi Ärilehes.

    Konverentsi korraldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Norra Nafta ja Energiaministeerium ning Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.