Toidu- ja kultuurikoostöö

Puhas, värske ja hooajaline tooraine. Tervislik toitumine ja elustiil. Lihtne, samas leidlik, oskuslik ja kaasaegne toidu valmistamine. Innovaatiline toiduainetööstus. Need on Uue Põhjala Toidu võtmesõnad.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu ehk Põhjamaade valitsuste kaudu 2006. aastal hoo sisse saanud edukas toidu- ja kultuurikoostöö kätkeb endas palju enamat kui pelgalt parem ja teadlikum toitumine. Uus Põhjala Toit ühendab tervikuks identiteedi, gastronoomia, ettevõtluse, turismi, disaini ja piirkondliku koostöö.

Eesti toidukultuur sarnaneb suuresti Põhjala omale. Eesti gastronoomiline intelligents mõtleb, valmistab ja maitsestab toitu samade põhimõtete järgi kui Põhjamaad, on märkinud Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist.

Oleme omalt poolt tiivustanud Eesti peakokkasid ammutama Uuest Põhjala Toidust inspiratsiooni ning sillutanud teed Eesti ja Põhjamaade toidukultuuri edendajate koostööle. Oleme korraldanud toiduohutust ja –kvaliteeti puudutavaid seminare, kutsekoolide õpilastele meistriklassi, andnud hoogu ettevõtete koostööle, aidanud toiduajakirjanikke jpm.