Maria Gratschew: inimestesse tehtud investeeringud pole kunagi raisatud!

Teisipäev, 26 September 2023
Foto: Kertu Kärk

Pole ilmselt märkamatuks jäänud, et juba augusti algusest on Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusel uus direktor. Saage tuttavaks – Maria Gratschew!

Maria on nii eraelus kui ka tööalaselt väga kirju ja mitmekülgse taustaga. Ta on tõeline põhjamaalane – tema isa on pärit Taanist, ema Soomest, vanaisa Venemaalt, Karjalast, kuid ta ise on sündinud ja kasvanud Rootsis. Töö tõttu on ta aga elanud mitmetes erinevates kohtades üle maailma, seega võib teda pidada lausa maailmakodanikuks.

Marial on neli last – kolm poega ja üks tütar, ning rootslasest abikaasa Fredrik, kes töötab kiropraktikuna.

Varasemalt on Maria töötanud nii Rootsis, Ugandas, Bangladeshis, Tadžikistanis, Moldovas kui ka Austrias ja nüüd jõudnud otsapidi Eestisse: „Mul on olnud võimalus töötada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis paljudel erinevatel ametikohtadel – nii rohujuuretasandil Tadžikistani ja Moldova maapiirkondades, aga ka OSCE eesistujamaa Rootsi poliitilis-sõjalise mõõtme esindajana Viinis“.

International IDEA-s (rahvusvaheline demokraatia ja valimisabi instituut) töötamise ajal keskendus ta valimiste korraldamisele ja valimisaktiivsusele ning juhtis nelja valimiste teemalise käsiraamatu koostamist.

DSC07906

Põhjamaiste väärtuste saadik ka ametlikult

Ametikohad, mida ta on aastate jooksul täitnud, on valitud südame ja hingega - tööd, mis tunduvad huvitavad ja olulised. „Ma ei ole aktiivselt üritanud karjääriredelil ronida. Iga ametikoht on olnud suurepärane ja omal moel väärtuslik,“ sõnab Maria.

Ta lisab, et tihti on ta oma töökohal olnud ainuke või üks vähestest põhjamaalastest. Seetõttu on ta alati põhjamaiseid väärtuseid esindanud, kuigi mitte ametlikult. Tema aga tahtis neid ka ametlikult esindada.

„Viimase paari aasta jooksul on Eesti mitmel pool minu jaoks esile kerkinud, mis on mul võimaldanud näha rohkem Eesti ja Põhjamaade vahelist rahvusvahelist koostööd. Olen küberjulgeoleku alal töötanud koos paljude Eesti ekspertidega ning erinevates komiteedes on Eesti läbi aastate olnud e-valitsemise alal eeskujuks. Lõpuks avanes mulle huvitav võimalus, millest mul õnnestus kinni haarata. Au ja kiitus Põhjamaade Ministrite Nõukogule soolise võrdõiguslikkuse alase töö eest, sest ainult meestest koosnev värbamiskomisjon valis sellele kohale naise,“ rõõmustab Maria.

Tugevad ühiskonnad ja investeeringud inimestesse

Oma töös soovib Maria tagada, et Põhjamaade Ministrite Nõukogu tegevus aitaks kaasa tugeva ja vastupidava ühiskonna kujunemisele: „Tugeva ühiskonna all pean silmas selliseid väärtusi nagu kaasav, jätkusuutlik, võrdne, rahumeelne, inimõigustel põhinev jne. Sellist ühiskonda, kus inimesed saavad üksteisega võrdsetel alustel rahumeelselt suhelda; ühiskonda, mis saab hakkama nii headel kui ka halbadel aegadel. Ühiskonda, millega nn tumedad jõud isegi ei viitsi tegemist teha, sest see on nii tugev, nii vastupidav ja kõrge sotsiaalse kapitaliga. Sellises ühiskonnas püsivad need väärtused tugevana ka keerulistel aegadel ning igaühel on võimalus oma elu üles ehitada ja endale õige koht leida.“

„Üks peamisi õppetunde, mille olen erinevatel positsioonidel töötamise käigus saanud, on teavitamise tähtsus. Meie valdkonnas on nii oluline, et jõuaksime erinevate ühiskonnagruppide, eri tasandil valitsusstruktuuride ja kõigi inimesteni kogu riigis,“ jätkab Maria. Moldovas, kus Maria töötas OSCE juures soolise võrdõiguslikkuse edendamise ja inimkaubanduse vastu võitlemisega, rõhutas ta just teavitustegevuse olulisust. Ta leidis, et tähtis on eemalduda pealinnakesksusest, jagada tööülesandeid, tegevust ja rahastust ühtlaselt ja võrdselt üle riigi ning teha võimalikul palju tööd rohujuuretasandil. „See on asi, mida tahaksin ellu viia ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduses töötades, ning selle juures on suureks abiks, et meil on kontorid ka Tartus ja Narvas,“ lisab ta.

Maria usub, et inimestesse tehtud investeeringud pole kunagi raisatud. Seda ütles talle pea 25 aastat tagasi tema kõige esimene juhendaja, rootslanna/eestlanna Therese Laanela. ”Ma ei näe piire investeeringutel, mida oleksin nõus oma töötajatesse tegema, kuid nad peavad näitama, et kasutavad seda arukalt,“ rõhutab Maria.

Maria jätkab: „Minu endine juht, Taani endine minister Erling Olsen ütles mulle kord: „Maria, sa pead rohkem tähistama. Tähista iga edusammu, olenemata sellest, kas see on suur või väike.” Igal reedel tõi ta kontorisse pitsasid, kuna oli nii kindel, et on, mida tähistada. Ja ta leidis alati midagi.” 

DSC07925

Eesti – agiilne segu kaasaegsest ja traditsioonilisest

Eesti juures meeldib Marial enim segu kaasaegsest ja traditsioonilisest. Näiteks muudab digitaliseerimine inimeste elu palju lihtsamaks, hoides samal ajal tekstiili- ja puidukäsitööd olulisena.

”Eesti on väga agiilne ühiskond, inimesed ja institutsioonid tunduvad huvitavad nii arengu, muutuste kui ka paindlikkuse poolest. Mulle jääb mulje, et siin on kõik võimalik – sul peab olema vaid idee ja soov seda teoks teha.”

Maria on endine ujuja ja talle meeldib, et Tallinnas on nii palju häid ujulaid, sealhulgas ka olümpiamõõtmetes bassein. Lisaks hindab Maria looduslähedast elu. Hetkel elab ta perega küll Tallinnas, aga otse ta maja taga on mets. Seda peab Maria tõeliseks luksuseks. Lisaks looduses viibimisele armastab ta heegeldada, aiatöid teha ja raamatuid lugeda. ”Kahjuks kipun ma lugema hilisõhtutel ning pean tihti järgmisel õhtul samast kohast jätkama, sest jään raamat nina peal magama,” jutustab Maria.

Maria elu moto on ”Püüa päeva!”. “Olen nii tänulik, et olen terve, mul on pere ja töö, mis mulle väga meeldib. See paneb mind ennast rikkana tundma. Püüan leida igas päevas hetke, et endale seda meelde tuletada. Ma ei taha lihtsalt läbi elu kiirustada, vaid keskenduda kõigile asjadele, mis mind õnnelikuks ja aktiivseks teevad,” ütleb ta lõpetuseks.

  • Maria Gratschew's home in North Sweden
  • Autor: private collection
  • Maria Gratschew hiking
  • Autor: private collection
  • Maria Gratschew in the yard of Nature Museum
  • Autor: Kertu Kärk
  • Maria Gratschew
  • Autor: private collection
  • Maria Gratschew in the yard of Nature Museum
  • Autor: Kertu Kärk
  • Maria Gratschew with a daugther
  • Autor: private collection

Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid