Kuidas kohaneb piirkondlik energiaturg rohepöördega?

Neljapäev, 30 November 2023

Euroopas toimub praegu energeetika valdkonnas suuri ja põhjalikke muutusi – elektrituru reform, taastuvenergia kasutuselevõtt ja energiatõhususe täiendatud direktiivid. Milline mõju on Cfd-del ja PPA-del uute võimsuste turule tulekule? Kuidas lahendatatakse salvestuse küsimused? Kas lõpuks tulevad ka vesiniku lahendused?

Kõike seda arutatakse Tallinnas 11.-12. detsembril Põhja- ja Baltimaade energiakonverentsil, mis toimub hotellis Nordic Hotel Forum.

Teiste seas tutvustab värskeid muudatusi Euroopa Komisjoni energia peadirektoraadi peanõunik Hans van Steen, Põhja- ja Baltimaade esindajad räägivad oma kliima- ja energiakavade teostumisest, Tim Gould Rahvusvahelisest Energiaagentuurist (IEA) visandab uue 2050 teekaardi, Mark Lane Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangast avab finantseerimise tingimusi uute muudatuste valguses, Nicholas Wagner Rahvusvahelisest Taastuvenergia Agentuurist (IRENA) annab ülevaate taastuvenergia tulevikust ning riiklikud süsteemihaldurid selgitavad varustuskindluse konteksti.

Elektrituru reformi mõjudest tööstusele räägivad Kristin Rasdal (Renewables Norway/Nordenergi) ja Rene Tammist (Utilitas), süsteemihaldurite vaadet arengutele jagavad Maarit Uusitalo (Fingrid) ja Liutauras Varanavicius (Litgrid).

Kuidas reguleeritakse vesinikuturgu ja milline on seos elektri- ja gaasituru seadusandlusega, räägib Oslo ülikooli professor Cathrine Banet, ning Läti kogemusi maagaasi ülekande ümberkujundamisest, et valmistuda vesiniku integreerimiseks, tutvustab Aleksejs Batrakovs ettevõttest Conexus. Vesiniku tuleviku erinevatest tahkudest teevad ettekanded ka Aivars Starikovs (Hydrogen Europe), Stefania Gardardottir (SINTEF Norway) ja Pawel Seremak (Vatgas/Nordic Hydrogen Partnership).

Konverentsi avab Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets. Lisaks eeltoodud nimedele võtavad konverentsist osa mitmed energiatööstuse esindajad ja poliitikakujundajad ning üritus on suurepärane võimalus uute kontaktide loomiseks ja võrgustumiseks.

Konverentsile registreerimine kestab 5. detsembrini (kaasaarvatud) lingil: https://nordicbalticenergy.eu/2023/speakers

Vaata konverentsi programmi siit: https://nordicbalticenergy.eu/2023/programme

Konverentsi korraldab ja rahastab Põhjamaade Ministrite Nõukogu ning see on osa Põhjamaade energiapoliitika koostööprogrammist 2022-2024.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid