Põhjamaade tippkohtumisest võtavad osa ka Suurbritannia ja Balti riikide peaministrid

Esmaspäev, 19 Oktoober 2015
Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) valitsusjuhtide kohtumine 2014. aasta tippkohtumisel Stockholmis. Põhjamaade ja Balti riikide (NB8) valitsusjuhtide kohtumine 2014. aasta tippkohtumisel Stockholmis. Foto: Johannes Jansson/norden.org

Põhjamaade valitsusjuhid, ministrid, rahvasaadikud ja mitmed arvamusliidrid kogunevad 27.-29. oktoobrini Põhjamaade Nõukogu iga-aastasele istungjärgule ehk Põhjamaade tippkohtumisele. Sel aastal toimub kohtumine Islandil Reykjavikis ning selle raames kohtub Põhja- ja Baltimaade kolleegidega ka Suurbritannia peaminister David Cameron.

Peaministrid osalevad Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugssoni kutsel 28.-29. oktoobril tippkohtumisega ühel ajal toimuval Põhjala Tuleviku Foorumil, kus arutletakse piikonna loomemajanduse ning lihtsama, nutikama ja innovaatilise avaliku sektori üle.

Tulevikuvisioonid ja põgenikekriis

Põhjamaade tippkohtumise peamiseks teemaks on Põhjamaade koostöö tihendamine, tulevikuvisioonid ja rahvusvaheline poliitika. Tippkohtumisest võtavad teiste seas osa kõigi Põhjamaade keskkonnaministrid, kes vastavad rahvasaadikute küsimustele.

Tippkohtumisel tuleb arutlusele ka Põhjamaid, laiemalt Euroopat ja kogu maailma tabanud põgenikekriis ja seoses sellega kestlik areng. Arutelu juhatab sisse ÜRO asepeasekretär Christian Friis Bach.

Oktoobri alguses kinnitasid Põhjamaade peaministrid Kopenhaagenis, et põgenikekriisis peavad Põhjala riigid jätkama tugevad koostööd ning pakkuma koos abivajajaile humanitaarabi, jäädes truuks Põhjamaid ühendavatele väärtustele.

"Me kõik järgime kehtivaid Euroopa koostöö reegleid ning meil ei ole alust üksteist kritiseerida. Me oleme ühel meelel, et põgenikekriis tuleb lahendada Euroopa ühise jõupingutusena," selgitas Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen.

Põhjamaade Nõukogu auhinnad

Tippkohtumisele lisab igal aastal pidulikkust Põhjamaade Nõukogu auhindade pidulik galakontsert, mis sellel aastal toimub 27. oktoobril Reykjavikis Harpa kontserdimajas. Auhinnatseremooniast teevad ülekande kõik Põhjala rahvusringhäälingud.

Mainekaid auhindu jagatakse viies kategoorias:

Auhindade nominendid ja laureaadid on väärtuslikuks orientiiriks Põhjamaade kultuuri huvilistele ning inspireerivad ümbritsevat keskkonda hoidma.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusest osalevad tippkohtumisel direktor Christer Haglund ja kommunikatsiooninõunik Triin Oppi. Tippkohtumist on võimalik jälgida Põhjamaade koostöö ametlikul kodulehel ning sotsiaalmeedia vahendusel (#nrsession).


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid