2017. aastal on Põhjamaade koostöö eesistujamaa Norra

Teisipäev, 03 Jaanuar 2017
Foto: Søren Sigfusson/norden.org

Igal aastal suunab Põhjamaade vahelist koostööd eri riik, mis valib ka oma prioriteedid selleks aastaks. 2017. aastal keskendub Norra eesistumisprogramm kolmele põhi teemale, muu hulgas ka Põhja-Balti koostööle. 

Sel aastal võetakse Norra juhtimisel Põhjamaade koostöös fookusesse kolm põhiteemat: 

1. Põhjala piirkond muutumises. Edendatakse Põhjala konkurentsivõimet, üleminekut puhtamale, rohelisemale ühiskonnakorraldusele, madala süsiniku majandusele; integratsiooni ning tervise alast koostööd.

2. Põhjala piirkond Euroopas. Norra eesmärgiks on tugevdada Põhjala koostööd Euroopa poliitikas – ühine tugev hääl on hea nii Põhjalale endale kui ka Euroopale.

3. Põhjala piirkond maailmas. Sel aastal keskendutakse Põhjala strateegilisele partnerlusele välispoliitikas. Samuti võetakse lähema vaatluse alla Põhja-Balti koostöö sünergia. Eestistumisprogrammis on välja toodud, et koostöö naaberriikidega on alati olnud Põhjala jaoks erilise tähendusega. 2016. aastal tähistasid Põhjamaade Ministrite Nõukogu Balti kontorid oma 25. tegutsemisaastat. Täna põhineb Põhjala partnerlus ühistel huvidel - mida rõhutab ka praegune julgeolekusituatsioon. Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetab jätkvualt Balti riike teemadel nagu vaba ja sõltumatu meedia, kultuur ja energiajulgeolek. Nordplus programm soodustab Põhja-Balti haridusasutuste vahelist mobiilsust. EEA rahastusmehhanism on samuti üks oluline viis, kuidas toetada Põhjala ühiseid huvisid Balti riikides, mis puudutab regionaalset stabiilsust ja arengut.  

Norra eesistumisprogrammiga saab tutvuda siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid