Prindi see lehekülg

Põhja-Balti rändekonverentsi 2017 kokkuvõte sõnas, videos ja pildis

    Teisipäev, 02 Mai 2017
    Tuomas Martikainen, Soome Rändeinstituudi direktor/Foto Terje Lepp, Norden.ee

    31. märtsil toimus Kumus Põhja-Balti rändekonverents. „Sisseränne Põhja- ja Baltimaadesse: rändeajastu väljakutsed rahvusriikidele“ käsitles sisserändepoliitikat ja lõimimisprobleeme seoses varjupaigataotlejate uue lainega Euroopa suunal, aga ka meedia ja rände suhteid ning uusi probleeme, mida ränne rahvusriikidele kaasa toob. Peaettekandes käsitles Euroopa Parlamendi liige Marju Lauristin rahvusriikide mõiste muutumist ja nende tulevikku, ning rõhutas, kui oluline on nihutada Euroopa Liidu kui terviku ja rahvusriigi tasandi vahelist lõimimispoliitika tasakaalupunkti.

    Paljude ettekannete läbiv teema oli lõimimine – nii tööturul ja töökohal kui ka kultuuri valdkonnas. Riigid peavad aitama hoolitseda selle eest, et sisserändajad pääseksid lihtsamalt ja kiiremini tööturule, ning muutma selleks oma poliitikat. Niisamuti on lõimimine vastuvõtva riigi kultuurikeskkonda palju olulisem kui üksnes vastuvõtva riigi keele ära õppimine. Võib isegi järeldada, et ilma kultuurilise lõimimiseta ei saa olla rahvusriike.

    Üks põhiteemasid oli ka suuniste jagamine kriisistsenaariumitega toimetulekuks. Võtmesõnadena võib välja tuua järgmise: järjepidev ja aus suhtlus, emotsioonide kõrvalejätmine ning ratsionaalse mõtlemise ja empaatiavõime säilitamine, võimalikult paljude asjakohaste osaliste kaasamine kriisi lahendamisse, elutervete suhete hoidmine kõigi kaasatud pooltega, ükskõik kui raske see ka ei tundu. Üldjoontes on tähtis saavutada tasakaal idealismi (mida võiks teha) ja pragmatismi (mida tuleks teha) vahel.

    Rändekonverentsi kokkuvõte (inglise keeles).

    Täispikk video konverentsist Postimehe arvamusportaalis.

    Konverentsi ettekanded.

    Pildigalerii konverentsist.