Lastekultuuri foorumil ”Kultuuripaun” tutvustatakse Põhjamaade lastekultuuri strateegiaid

Esmaspäev, 23 Oktoober 2017

2017. aasta on Eestis laste ja noorte kultuuriaasta “Mina ka!”, mis seab kultuurielu keskmesse meie noorema põlvkonna. 2. novembril 2017 Kumu auditooriumis toimuvale lastekultuurile pühendatud foorumile ”Kultuuripaun” on oodatud kõik, kes lapsi kultuuri juurde juhatavad ja nende valikuid suunavad.

Mis on lastekultuur ja kas seda peaks käsitlema eraldi muust kultuurist? Kes loovad laste kultuuriruumi, millist kultuuri lastele pakutakse ning mida nad ise vajavad ja hindavad? Kas kultuur on ühtviisi kättesaadav igas Eestimaa paigas elavatele lastele ning kelle ülesanne on lapsi kultuurini juhatada? Soome, Rootsi ja Norra näidetel räägitakse sellest, kuidas Põhjamaades lapsi kultuuri juurde tuuakse, millised on nende lastekultuuri strateegiad ja milliseid tulemusi need on toonud.

Foorumile registreerumine on avatud kuni 27. oktoobrini kodulehel www.minaka.ee.

Esinevad:

Jaana Kokkonen, Helsingi lastekultuuri programm Kultus.fi, projektijuht (Soome)

Digitaalne kultuurielamuste keskkond Kultus.fi võimaldab kunsti ja kultuuri lõimida Helsingi koolide ja lasteaedade õpikeskkonda. See on suunatud õpetajatele ja eri vanuses õpilastele ning selle eesmärk on populariseerida kultuuri integreeritud õppevahendina ning tuua kultuurielamusi igapäevasesse õppetöösse. Kultus.fi andmebaasis on sadu erinevaid programme ning eelmisel aastal kasutas seda enam kui 20 000 erinevas vanuses huvilist. Kultus.fi on ellu kutsutud Helsingi linna ja Soome haridus- ja kultuuriministeeriumi koostööna. Jaana Kokkonen (MA) töötab Helsingi Linnavalitsuses kultus.fi projektijuhina. Ta on ekspert kunsti ja kultuuriga seotud õppemeetodite alal, mis aitavad luua tulevikuks vajalikke pädevusi. Varasemalt on ta töötanud Soome Välisministeeriumis, Justiitsministeeriumis ja projektis “World Design Capital Helsinki 2012“ ning tal on rahvusvaheline haridus-, kunsti- ja kultuurialane kogemus seoses projektidega Nigeerias, Tuneesias ja Rootsis.

Jenny Löfström Ellverson, Kultuurinõukoda, lastekultuuri strateegia nõunik (Rootsi)

Jenny Löfström Ellverson tutvustab lastekultuuri strateegiat, mis tegeleb kõikide Rootsi laste võimalustega saada osa kunstist ja kultuurist. Oma ettekandes keskendub ta projektidele Loov Lasteaed ja Loov Kool, samuti tutvustab ta muusika- ja kultuurikoolide toetussüsteemi. Oluline on koostöö kodanikuühiskonnaga ning nendele mõeldud toetusmeetme laiemaks eesmärgiks on kaasata kultuuri loomisesse ka kohalikke kogukondi ja kogu elanikkonda. Jenny Löfström Ellverson on lastekultuuri strateegia nõunik Kultuurinõukojas, mis allub Rootsi Kultuuriministeeriumile.

Stale Stenslie, Kulturtanken – Kultuur noorele publikule, valdkonnajuht (Norra)

Kulturtanken on Norra Kultuuriministeeriumi agentuur, mille eesmärk on luua Norra lastele ligipääs kultuurile. Agentuuri juhitav üleriigiline Kultuuriranitsa projekt on Norras laste ja noorte kultuuripoliitika põhimeede. Aktiivselt tehakse koostööd Haridus- ja Teadusministeeriumiga, kohalike omavalitsuste, koolide ja kultuuriorganisatsioonidega. Kulturtanken haldab Kultuuriranitsa riiklikku rahastust ning annab toetusi selle meetme arenguks. Ligikaudu 300 miljonit norra krooni (ca 32 miljonit EUR) rahvusliku loto tuludest suunatakse läbi Kulturtankeni Kultuuriranitsa kultuuriprojektidele. Stale Stenslie on taustalt kunstnik, kuraator ja õppejõud. Tal on doktorikraad Oslo Arhitektuuri- ja Disainikõrgkoolist ning omab mitmekesist kogemustepagast erinevate valdkondlike ja valdkonnaüleste projektidega nii Norras kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Lastest ja kultuurist räägivad Eesti esinejad:

Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteadur Marju Kõivupuu uurib, mis peaks kindlasti olema ühe lapse kultuuripaunas, koolipsühholoogia professor Eve Kikas aruteb selle üle, mis on ajas muutunud – kas laps, keskkond või mõlemad. Katrin Maiste Eesti Instituudist tutvustab ülemaailmse eesti laste kultuuriküsitluse tulemusi, näitlejad ja ettevõtjad Toomas Tross ja Haide Männamäe räägivad sellest, mida on vaja elamuse sünniks. Filmirezissöör Janno Põldma peegeldab oma kogemusi vanaisa rollis, näitleja ja õpetaja Kristo Veinberg vaatleb kooli rolli lapse kultuurielus. Heategevusfondi Aitan Lapsi kogemusest kõneleb Eve Männik. Foorumit juhib Hannes Hermaküla.

Foorumile registreerimine on avatud kuni 27. oktoobrini laste- ja noorte kultuuriaasta kodulehel www.minaka.ee. Tutvu lähemalt esinejate, päevakava, registreerimisinfo ja osalustasuga siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid