Täna allkirjastatakse Eesti poolt mahukas Põhja-Balti teaduskoostööleping energeetika vallas

Reede, 28 September 2018

27.-28. septembrini Tallinnas, Hiltoni hotellis toimuv Põhja-Balti energiakonverents lõppeb täna kell 13, kui uuele Põhja- ja Baltimaade vahelisele teaduskoostöölepingule lisavad oma allkirja Eesti poolt majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni  ning Hans Jørgen Koch Põhjamaade Energiauuringute keskusest.

Lepingu eesmärk on energia-alase teaduskoostöö parandamine ja piirkondlike lahenduste leidmine tuleviku energiasüsteemide üles ehitamiseks. See tähendab ühiseid teadusuuringuid, teadlaste ja doktorantide vahetusprogramme.

„Põhja- ja Baltimaade energiaühendused on kogu regiooni vereringe, mis saab efektiivselt toimida ainult koostöös,“ ütles Kadri Simson. „Saame täna öelda, et oleme energeetikas maailma üks avatumaid ja efektiivsemaid piirkondi, aga tänane lepe annab veel paremad võimalused teaduslikuks koostööks,“ lisas ta.

Põhjamaade Energiauuringute keskuse juhi Hans Jørgen Kochi sõnul astutakse selle algatusega oluline samm selles suunas, et ideede ja teadmiste vahetus Põhja- ja Baltimaade vahel toimiks veelgi paremini. „Koostöö on äärmiselt oluline selleks, et tagada nii Põhjala kui Balti riikide piirkonna energiaturvalisus ja konkurentsivõime maailma tasandil ka tulevikus,” sõnab Koch.

Lepingu teised osapooled on Läti majandusministeerium ja Leedu energeetikaministeerium. Läti majandusminister Mr Arvils Ašeradens andis lepingule allkirja 26. septembril, Leedult oodatakse allkirjastamist lähiajal.

Pärast koostöölepingu allkirjastamist kõigi kolme Balti riigi poolt algab protsess, mille eesmärk on avada Põhja-Balti teadusuuringuteks ja koostööks mõeldud programm. Programm on planeeritud aastateks 2018-2021, selle mahuks on ca 2,4 miljonit eurot, rahastavad 50% ulatuses Põhjamaade Energiauuringute keskus (kes ühtlasi programmi haldama hakkab) ning 50% ulatuses Balti riigid.

Koostööprogrammi hakkab ellu viima Põhjamaade Energiauuringute keskus, mis hakkab oma otsustes omakorda juhinduma programmi komiteest, kuhu kuuluvad nii keskuse kui ka liitunud riikide ministeeriumite esindajad. Põhjamaade Energiauuringute keskus tegutseb Põhjamaade Ministrite Nõukogu egiidi all ning kannab keskset rolli Põhjamaade rahvusvahelise koostöö edendamisel energeetika vallas.

Põhja-Balti energiakonverents toimub Tallinnas kolmandat aastat järjest. Sel aastal on fookuses see, kuidas kavatsevad Euroopa Liidu puhta energia paketi eesmärke täita nii Põhjamaad kui Balti riigid ning milliste ühiste huvide eest saab seista Brüsselis. Juunis Euroopa Liidus sõlmitud puhta energia paketi eesmärkide järgi peaks 2030. aastaks taastuvenergia osakaal jõudma 32% tarbimisest, energiatõhusus peaks aga kasvama nii, et energiatarbimine väheneks ligi kolmandiku võrra. Põhja-Balti energiakonverentsi korraldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Norra Nafta- ja Energiaministeerium ning Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Rohkem infot:

Madis Tilga, rohemajanduse nõunik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. / 527 5208

 

Rasmus Ruuda, avalike suhete osakonna juhataja
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. / 534 44417


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid