Põhja- ja Baltimaade koostöö energiauuringute vallas saab olema senisest veelgi tihedam.

Neljapäev, 04 Oktoober 2018
Annika Haas /norden.ee

27. - 28. septembril toimus Põhja-Balti energiakonverents 2018: "Kuidas saavutada Euroopa uued kliima- ja energiaeesmärgid?". Sel aastal kogunesid huvilised ja asjatundjad Hilton Park hotelli, et arutada mida tähendavad Euroopa Liidu nn puhta energia paketi uued eesmärgid Põhja- ja Baltimaadele ning kuidas neid saavutada? Kas energialiidu ambitsioonid ja tempo on kooskõlas riiklike tegevusplaanidega? Milliste ühiste huvide eest tuleks seista Brüsselis? Pakuti värsket sissevaadet Euroopa Liidu poliitikakujundusse, arutleti piirkondlike koostöövõimaluste ning trendikate ärimudelite üle.

Aruteludes osalesid ja kaasa mõtlesid teiste seas Johan Vetlesen, Jean-Arnold Vinois, Martin Kruus, Hans Jorgen Koch, Jarmo Heinonen, Leonardo Zannier, Rootsi, Leedu, Eesti, Taani ja Läti ministeeriumite esindajad; plokiahela tehnoloogial põhineva taastuvenergia kauplemisplatvormi loojad, Eesti-Leedu ühisettevõte WePower; Taani ja Eesti omavalitsuste juhid jpt.

Nende kahe päeva jooksul leiti konverentsi üldisele küsimusele „Kuidas saavutada Euroopa uued kliima- ja energiaeesmärgid?“ mitmeid häid vastuseid. Johan Vetlesen, Norra Nafta- ja Energiaministeeriumi asekantsler tõi uute eesmärkide saavutamiseks esile kaks põhilist eeltingimust: „ Esiteks peavad valitsus, ettevõtted ja turg koostööd tegema. Teiseks, on kõikidel tasanditel vajalik ka piirkondlik koostöö.“ Lisaks tõi ta esile DG ENER ja IEA ettekanded, kus selgus, et Põhja- ja Baltimaad on enamikus juhtimis- ja energiaringluse mõõtmetes esirinnas.

Konverents kulmineerus teise päev pärastlõunal, mil uuele Põhja- ja Baltimaade vahelisele teaduskoostöölepingule lisasid oma allkirja Eesti poolt majandus- ja taristuminister Kadri Simson ning Hans Jørgen Koch Põhjamaade Energiauuringute keskusest (Nordic Energy Research). Lepingu eesmärk on energia-alase teaduskoostöö parandamine ja piirkondlike lahenduste leidmine tuleviku energiasüsteemide üles ehitamiseks. See tähendab ühiseid teadusuuringuid ning teadlaste ja doktorantide vahetusprogramme.
Põhjamaade Energiauuringute keskuse juhi Hans Jørgen Koch sõnul astuti selle algatusega oluline samm selles suunas, et ideede ja teadmiste vahetus Põhja- ja Baltimaade vahel toimiks veelgi paremini. „Koostöö on äärmiselt oluline selleks, et tagada nii Põhjala kui Balti riikide piirkonna energiaturvalisus ja konkurentsivõime maailma tasandil ka tulevikus,” sõnas Koch.

Tutvu konverentsi ettekannetega ja vaata pilte.

Loe pikemalt Johan Vetleseni kokkuvõtet konverentsist.

Loe lähemalt Teaduskoostöö Lepingu allkirjastamisest.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid