Pressiteade: Põhjamaade Ministrite Nõukogu annab 225 000 eurot vähemuskeelse meedia toetuseks Balti riikides

Teisipäev, 09 Oktoober 2018
Foto: Johannes Jansson/Norden.org

Põhjamaade Ministrite Nõukogu teatas täna 225 000 euro suuruse ajakirjandus- ja meediatoetuse väljaandmisest, millega toetatakse vähemuskeelse meedia arengut Balti riikides. Vähemuskeeltele ja etniliselt mitmekesistele aladele keskenduva professionaalse meediasisu loomiseks kinnitati 29 projektitoetust. Sellega antakse kuni 10 000 euro suurused toetused kuni 12 kuud kestvatele projektidele. Toetust võivad saada Eesti, Läti ja Leedu meediaväljaanded ning ajakirjanikud. Eestist pälvis seekord toetuse 9 projekti.

„Vähemuskeelsel meedial on tähtis roll demokraatia ja kaasatuse tagamisel Balti riikides ning meil on hea meel, et toetuse vastu tunnevad huvi niivõrd mitmekesised taotlejad. See näitab, et meie meediatoetuste programmi järele on selge nõudlus,“ sõnas Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esinduse direktor Eestis.

Toetuse saamiseks esitati kolme Balti riigi peale kokku seitsekümmend viis taotlust. Toetuse pälvis kakskümmend üheksa projekti, neist järgmised üheksa Eestist:

  • Feministeeriumi projekt parandab Eesti vähemus- ja alaesindatud rühmade loodud ning neile suunatud venekeelse meediasisu kvaliteeti ning kasvatab sisu.
  • Novaja Gazeta – Baltimaad projekt „Kes on noored venelased Baltimaades?“ on lugudesari etniliselt mitmekesistel aladel elavatest noortest (16–25), nende elutingimustest, töö- ja õppimisvõimalustest, lõimimisprotsessidest ning suhtest etniliste enamusrühmadega.
  • Ida-Viru Loomemajanduskeskuse venekeelne loodus- ja täppisteadustele pühendatud telesaade „TECHnolik“, mille eesmärk on tekitada uudishimu ning toetada loodus- ja täppisteaduste õppimist 6–14-aastaste laste seas.
  • Eesti Rahvusringhääling Raadio 4 projekt „KISA FM“ on venekeelsetele noortele suunitletud ning arenev eksperimentaalplatvorm, kus noored saavad katsetada uusi ideid ja meediavorme.
  • MTÜ Kultuuritahvli projekt toetab ajalehe Vestnik jätkuvat väljaandmist Tartus.
  • EMCC: Propastopi venekeelse väljaande kvaliteedi tõstmine.  
  • Turundusproff: artiklisari vähemuskeelsesse kogukonda kuuluvatest (äri)juhtidest eestikeelses ajakirjas Director.
  • Prospekt-Media projekt „Naabrid“: kolm sõltumatut venekeelset veebiportaali prospekt.ee (Narva, Eesti), grani.lv (Daugavpils, Läti) ja news.tts.lt (Visaginas, Leedu) vahetavad kord kuus ajakirjandusartikleid ning avaldavad neid oma veebisaitidel.
  • Edasi.org venekeelse osa arendamine: poliitilises mõttes neutraalsed ja tulevikku suunatud venekeelsed esseed, arvamuslood ning intervjuud, milles keskendutakse Eestile, kogu siinsele piirkonnale ja maailmale üldiselt.

Kõik rahastatavad projektid peavad olema riiklikule või ülemaailmsele tarbijaskonnale veebis vabalt kättesaadavad – tasuta ja registreerimisvajaduseta. Toetus jätab toimetusele täieliku loomevabaduse ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu ei sekku meediatootmise sisulistesse otsustesse.

Toetusprogramm jätkab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Balti riikide vähemuste meediatoodangu, -teadlikkuse ja -kirjaoskuse programmi. Balti riikide meediat on programmi raames toetatud alates 2017. aastast. Aastas avatakse üks toetuste voor. Toetusprogrammi haldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused Balti riikides.

Lisateavet leiate lehelt www.nordicmediagrants.org

Lisateave:

Christer Haglund
Direktor, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
tel +372 627 3100 / See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
http://www.nordicmediagrants.org


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid