Uussisserändajate lõimumine tööturule - Õppekülaskäik Soomes 20.-23. novembril ja seminar Tallinnas 3. detsembril 2018

Kolmapäev, 21 November 2018
norden.org

2018. aasta sügisel korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis koostöös Johannes Mihkelsoni Keskusega, UNHCR Põhja-Euroopa Regionaalse Esinduse ja Eesti Vabariigi Siseministeeriumiga õppekülastuse ja seminari uussisserändajate tööturule lõimumise teemadel antud valdkonna spetsialistidele praktiliste kogemuste vahetamiseks. Lisaks osalevad projektis Eesti Sotsiaalministeeriumi ja Töötukassa esindajad. Need ettevõtmised on osa aastatel 2018-2019 ellu viidavast Põhja- ja Baltimaade koostööprojektist pealkirjaga „Pagulaste sisserände ja lõimumisega seonduvad väljakutsed“, mille algatajaks on Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Kolmandate riikide kodanike edukas tööturule sisenemine on üks suurimaist väljakutsetest tänapäeva Euroopas. See protsess ei toimu automaatselt ning on üldtuntud tõsiasi, et edukas tööturule lõimumine eeldab pikaajaliste strateegiate olemasolu, mis seavad eesmärgiks mitmekülgse lõimumise, alustades vastuvõtust ning minnes edasi sotsiaal-majanduslike õiguste tagamise ja vastava poliitika kujundamisega, seadusliku raamistiku, linnastumise suunamise, multitasandilise juhtumise ja paljude muude valdkondadega.

Sarnaselt teiste Põhjala ja Balti riikidega peab Eesti oluliseks arendada poliitikat, mis kahandaks sotsiaal-majanduslikku ebavõrdsust ning pööraks tähelepanu praegustele ja tulevastele väljakutsetele, mis seonduvad demograafiliste muutuste, rände ja tööjõunappusega. Eesti, nagu ka teised Põhjala ja Balti riigid on viimastel aastatel vastu võtnud rahvusvahelise kaitse saajaid, kelle ees seisab mitmeid väljakutseid, mis nõuavad täpsemalt välja töötatud lahendusi. Põhja- ja Baltimaade rände ja lõimumise teemaline koostööprojekt aastateks 2018-2019 pakub võimalust kogemustevahetuseks ja praktiliseks lähenemiseks lahenduste väljatöötamisel, mis on seotud olemasolevate rände ja lõimumise alaste väljakutsetega.

Käesolevad algatused seavad eesmärgiks toetada mitmekülgse strateegia väljaarendamist, mis tagaks kolmandate riikide kodanike eduka tööturule lõimumise. 3. detsembril toimuv seminar Tallinnas ja sellele eelnev õppekülaskäik Soomes 20-23. novembril pakuvad Eesti vastava valdkonna praktikutele, ametnikele ja teistele projektipartneritele võimalust vahetada kogemusi ning süvendada teadmisi mitmes valdkonnas, muu hulgas antud valdkonna peamisi väljakutseid, algatusi ja tegevusi puudutavate olemasolevate strateegiate ja poliitiliste lahenduste osas, mis seavad eesmärgiks pakkuda tuge tööandjatele ning kodanikuühiskonna esindajatele. Kokkuvõttes on projekti eesmärgiks tugevdada koordineerimist kõigi võtmetähtsusega osapoolte vahel, kes tegutsevad selle nimel, et tagada kolmandate riikide kodanike kaasatus vastuvõtvas ühiskonnas.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid