Pressiteade: Narvas kõlavad noorte hääled digiühiskonna tuleviku teemadel

Neljapäev, 29 November 2018
Hello Ruby autor, illustreerija ja programmeerija Linda Liukas Hello Ruby autor, illustreerija ja programmeerija Linda Liukas Linda Liukas

Täna ja homme, 29.-30.11 toimub Tartu Ülikooli Narva kolledžis rahvusvaheline konverents “Digital Youth 2018. Tulevik on nüüd”, mis toob Eestisse rahvusvaheliselt tuntud digieksperdid Linda Liukase ja Heini Karppineni ning noored Põhjamaadest ja Eestist, kes hakkavad ühiselt otsima lahendusi noorte ees seisvatele väljakutsetele digiühiskonnas.

Konverentsi eesmärk on anda noortele hääl ja võimalus oma mõtted tuleviku osas välja öelda. Selleks, et lahendustel oleks ka praktiline väljund, saavad osalejad esimesel päeval valida seitsme töörühma vahel ja otsustada millise valdkonna väljakutsetega soovivad nad tegelema hakata. Konverentsi teisel päeval esitlevad grupid ideid ja lahendusi.

Tartu Ülikooli Narva kolledži noorsootöö õppejõu ja konverentsi ühe korraldaja Anne Kivimäe sõnul on suunad abiks noortele oma vaadete väljendamisel. “Need on võetud elust endast ja sellest, kuidas digimuutused neid valdkondi mõjutavad. Näiteks räägitakse praegu väga palju vaimsest tervisest ja tehnoloogiate mõjust sellele või noorte vähesest kaasatusest otsustusprotsessidesse,” kommenteeris Kivimäe.

Töörühmade juhtideks on tuntud eksperdid nii Eestist kui välismaalt. Linda Liukas on rahvusvaheliselt tunnustatud Soome arvutiprogrammeerija, lastekirjanik ja illustraator, kelle on ajakiri Forbes valinud Euroopas tehnoloogia valdkonnas 50 parima naise hulka. Tema vedada on ka töörühm pealkirjaga “Careers as constellations: finding your voice in tech”.
Heini Karppinen on Soome haridustehnoloogia ettevõtte Mehackit Atelier tegevjuht, kelle sotsiaalne ettevõte loob haridustöötajatele tehnoloogiaalast õppesisu ja lahendusi ning on koolitanud juhendajaid lisaks Euroopa riikidele paljudes Aafrika riikides. Tema juhtida on töörühm pealkirjaga “Digital tools for digital future. With youth for youth”.

Ettevõtluse töörühma pealkirjaga “How to find your passion and kick-start a business?” juhib Youtuber ja noor ettevõtja Victoria Villig. Tervisega seotud töörühma “Young people's mental health in the modern world” eestvedaja on MTÜ Peaasi.ee koolitaja ja sotsiaalpedagoog Umberto Dorus Geerts. E-osalusega seotud töörühma “E-participation and tools for it” veab eest SALTO Noorte Osaluse ja Informatsiooni Ressursikeskuse koordinaator, varem Austraalias Victoria Ülikoolis noorsootöö lektori ametit pidanud Martti Martinson. Haridusvaldkonna töörühma “Out of the box – what are the next hot skills or topics to address?” juhib haridus- ja teadusministeeriumi e-teenuste osakonna asejuhataja Kristel Rillo ning noorsootöö teemalise grupi “Smart youth work. Working with young people on-life (online + “real” life)” juht on TÜ Narva kolledži õppejõud ja valdkonna ekspert Anne Kivimäe.

Narvas noorte poolt välja käidud mõtted ja lahendused omavad tulevikku vaatavalt suurt kaalu, kuna need on ühtlasi sisendiks, et aidata Tartu Ülikooli Narva kolledžis koolitada uusi noorsootöötajaid ning tänu Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusele Eestis jõuavad need rahvusvahelisele tasandile.

 

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esinduse Eestis direktori Christer Haglundi sõnul on digikonverents «Tulevik on nüüd» järgmine samm Põhjamaade Ministrite Nõukogu rahvusvaheliste tegevuste reas. “See on loogiline järg Põhja- ja Baltimaade ministrite deklaratsioonile "Digital North", mis kinnitas piirkonna juhtide ühist tahet saada Euroopa digitaalseteks eestvedajateks ja jätkates kindlate eesmärkidega nagu ühise eID välja töötamine aastaks 2020. Digikonverentsiga viime selle koostöö uuele tasemele. Tasemele, mis kujundab otseselt meie tulevikku – ehk anname sõna noortele endile,“ lisas Haglund.

Konverentsi esimese päeva avab Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid ning teise päeva avasõnad ütleb Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten.

Konverents toimub Tartu Ülikooli Narva kolledži ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis algatusel koostöös Eesti Noorsootöö Keskuse ja Soome Instituudiga Eestis. Konverentsi töökeeleks on inglise keel.

Konverentsi inspiratsioonikõnesid saab jälgida ka otseülekande vahendusel Postimehe veebis.

Konverentsi kodulehekülg: https://narva.ut.ee/digy/

Lisainfo:

Kristjan Gold
Konverents “Digital Youth” pressiesindaja Tel. 52 97 462
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid