Peasekretär Høybråten arutas Narvas Eesti noorte ning president Kaljulaidiga digitaliseerimisküsimusi

Esmaspäev, 03 Detsember 2018
Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten Narvas, Vaba Laval kohtumas Eesti Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidiga. Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten Narvas, Vaba Laval kohtumas Eesti Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidiga. Vabariigi Presidendi Kantselei

Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten avas 30. novembril TÜ Narva kolledžis konverentsi “Digital Youth 2018. Future is now” teise päeva. Oma avasõnades rõhutas ta, et tänapäevases digimaailmas on oluline noorte teadlikkus digitaalsest lõhest, sotsiaalmeedia tõusuga tekkinud kõlakambritest, sellest tulenevast poliitilise kultuuri muutumisest ja ühiskondlikust fragmenteerumisest – teisisõnu kõigest, mis võib olla ohtlik demokraatiale. Høybråteni sõnul on see suur väljakutse koolidele, kes peavad õpetama lastele ja noortele, kuidas digimaailm toimib, kuidas säilitada kriitilist mõtlemist ning näha suurt pilti.

Oma kõnes rõhutas peasekretär Høybråten, et digitaliseerimine on Põhjamaade koostöö teemadepaletis uus tõusev täht ning siinkohal on väga tähtis ka koostöö Eesti ning teiste Balti riikidega. Üheks konkreetseks näiteks on digivaldkonna aktiivne koostöö Põhja-Balti valitsuste tasandil. Teiseks, kõige käegakatsutavamaks näiteks on aga plaan võtta kasutusele Põhja-Balti regiooni ühine eID, mille nimel praegu ka töötatakse. Høybråteni sõnul aitaks ühine eID riigipiiride ülest ligipääsu erinevatele süsteemidele ning see on valdkond, kus Eesti kogemusest on palju õppida. Ühine eID peab aga põhinema riikidevahelisel vastastikusel usaldusel – ilma selleta ei ole võimalik avada ka ligipääsu süsteemidele.

Seejärel kohtus peasekretär Høybråten Narvas, Vaba Laval Eesti Vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidiga. Seekord arutati Narvas digitaliseerimisega seotud küsimusi ning ühiseid koostooprojekte Eesti ja Põhjamaade vahel. Peasekretär Høybråten ning president Kaljulaid kohtusid ka eelmise aasta aprillis Tallinnas, Kadriorus. 

Konverentsil “Digital Youth 2018. Future is now” arutlesid noored Eestist ja Põhjamaadest selle üle, milliseid probleeme näevad tänases ja tuleviku digimaailmas noored ise ning millised on ka nende lahendused nendele probleemidele. Konverents toimus Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse ja Tartu Ülikooli Narva Kolledži ühisel algatusel ning koostöös Eesti Noorsootöö Keskuse ja Soome Instituudiga.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid