Uus koostöövõrgustik uurib tekstiilijäätmete teket ja kasutusvõimalusi Põhja- ja Baltimaades

Neljapäev, 20 Detsember 2018
Foto: Lauren Jong/Flickr

Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Stockholmi Keskkonnainstituudi eestvedamisel on kokku kutsutud võrgustik, mis analüüsib tekstiilijäätmete teket ja kasutusvõimalusi. Projekti on kaasatud  eksperdid Balti- ja Põhjamaadest ja väljaspoolt, samuti ettevõtjad ja ametnikud. Projekti eesmärk on vältida ja vähendada tekstiilijäätmete teket ning pakkuda välja nutikaid võimalusi materjali ringlusse võtmiseks, ent samas luua ka ühine arusaam tekstiilijäätmete tekkest ja kasutusvõimalustest Põhja-Balti regioonis.

Kasutatud tekstiilist ca ¾ muutub jäätmeteks, tavaliselt prügilasse ladustamise teel. Aastaks 2025 kohustuvad Euroopa Liidu liikmesriigid tagama tekstiilijäätmete eraldi kogumise. Seega muutub mõistlikuks ka neile jäätmetele sobiva kasutusviisi leidmine.  Rõivaste tootmise ja tarbimise mudel on praegu üles ehitatud odavale materjalile, energiale ja tööjõule. Käimasolev projekt kaardistab tekstiilijäätmete tekke Baltimaades ning pakub välja stsenaariumid materjali ringlusse võtmiseks.

Projekti eestvedaja Kerli Kant Hvassi sõnul on Eesti ja Baltimaad põhimõtteliselt Põhjamaade kasutatud rõivaste tagahoov. „Täna ei tea me ei siia saabuvate kasutatud riiete koguseid, samuti pole meil väga head ülevaadet, mis saab müümata jäänud riietest edasi. Meil puudub ka võimekus korduskasutuseks kõlbmatut tekstiili ise suurtes kogustes ümber töödelda ja ringlusse võtta. Praegusel ajal, kui kiirmoe tootmine ja tarbimine kõikjal maailmas aina kasvab, on väga oluline kasutatud rõivaste edasine teekond potentsiaalse ressursina läbi mõelda,“ lisab ta.

„Et mingit sorti majandustegevust üldse tulevikus olla saaks, tuleb ümber hinnata senine ressursikasutus ja liikuda ringmajanduse poole,“ põhjendab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse rohemajanduse nõunik Madis Tilga seda, miks tekstiilijäätmetega tegelemine oluline on. „Kustkohast tuleb praegune tootmissisend? Kauaks seda jagub? Õpime tõhusamalt kasutama, leiame uusi materjale ja kasutusviise, näeme jäätmetes hoopis toorainet. Seni on kasutatud tekstiil jäänud tähelepanu alt välja  ja lõpetanud prügilas. Selle võrgustik abil on võimalik tuvastada probleemi ulatus ning osutada ringmajandusel põhinevatele lahendustele.“

Projekti rahastavad lisaks Põhjamaade Ministrite Nõukogule ka Keskkonnaministeerium ning kohalikud riideäriga seotud ettevõtted.

Projekti avaüritus toimus 12. setsembril 2018 Baltika kvartalis. Projekti järgmistest avalikest üritustest teavitame sotsiaalmeedia kaudu. Huvi korral võite endast märku anda: Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus, ringmajanduse ekspert Kerli Kant Hvass, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

 

Vaata konverentsi pilte ja loe ettekandeid Stockholmi Keskkonnainstituudi kodulehelt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid