Põhjamaade Ministrite Nõukogu 2019. aasta eesistuja Island kutsub inimesi asuma ühisele teele

Reede, 21 Detsember 2018
norden.org

2019. aastal võtab Island üle Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistuja tööjärje. Põhitähelepanu on suunatud noortele, säästvale turismile ja mereküsimustele, mis on seotud kestliku arengu eesmärkidega. Põhjamaiseid lahendusi pakuvad välja noored ise.

„2019. aastal, kui Island võtab üle Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumise, kannab see kokkuvõtvat nimetust „Ühine tee“. See on inspireeritud viikingite pea tuhandeaastasest Edda laulust „Hávamál“,“ selgitas Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir ja lisas: „Islandi 2019. aasta eesistumise ajal võetakse tähelepanu alla kolm valdkonda: noored, meri ja säästev turism. Nendes küsimuses juhindume kestliku arengu eesmärkidest.“

Põhjamaade noored

Põhjamaade Ministrite Nõukogu tulevikukujutluses on Põhjamaades maailma parim keskkond lastele ja noortele. Põhjamaad kannavad vastutust oma noorimate elanike ees, olenemata sellest, kas nad on sündinud siin või saabunud mujalt. Seetõttu keskendutakse Islandi eesistumise raames noorte haridusele, kultuurile ja tervishoiule. Noori ja noorteorganisatsioone kutsutakse üles koostööle nii selles kui ka ülejäänud kahes sihtvaldkonnas.

Säästlik turism Põhjamaades

Turismi osakaal on Põhjamaades viimastel aastatel pidevalt suurenenud. Turismitööstuse edenemise eest tuleb tänada looduse, kultuuri ja ajaloo koostoimet ning taristuinvesteeringuid. Samas tuleb säästvast turismist lähtuvalt leida sobiv tasakaal turismi osakaalu suurenemise ja kaitsemeetmete vahel. Islandi eesistumise programmi üheks juhtpõhimõtteks on kestliku arengu eesmärk. Ka selle saavutamisel on kandev osa noortel.

Ookean kui Põhjamaade sinine areng

Meri on heaolu ja väärtuste allikas, mis avaldab tohutut mõju kogu Skandinaavia loodusele, kultuurile ja kaubandusele. Meri peab oma tähtsuse säilitama ka edaspidi, aga seejuures tuleb Põhjamaadel pingutada säästva arengu nimel, et tagada mereressursside kaitse. Erilise tähelepanu all on plast ja biomajandus. Noori ettevõtjaid kutsutakse üles kasutama ära Põhjamaadele omast uuendusmeelset olustikku, et töötada välja uusi lahendusi merega seotud probleemidele.

Põhjamaade sammud kestliku arengu eesmärgi saavutamiseks

Põhjamaades toimuvate muudatuste kontekstis loovad programmi kolm sihtvaldkonda Islandi eesistumisele lahenduskeskse alguse. „Island ootab 2019. aasta eesistumist, sest Põhjamaade piirkond on meie kõigi jaoks oluline,“ sõnas Auðunn Atlason, Põhjamaade sekretariaadi direktor Islandil. Programm aitab kaasa koostööle Põhjamaade ühiste ülesannete lahendamisel ÜRO tegevuskavas aastani 2030 seatud sihtide ja kestliku arengu 17 eesmärgi saavutamiseks Põhjamaades.

 

Loe rohkem Islandi 2019. aasta eesistumisaja plaanidest raportis "A Common Path: Iceland's Presidency of the Nordic Council of Ministers in 2019"

 

Artikkel on ilmunud 30.10.2018 veebilehel norden.org 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid