Liigume ühiselt kestliku arengu poole

Esmaspäev, 20 Mai 2019
Kliimakangelane Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esinduse direktor

Jaanuaris kirjutasime, et kestlik areng on 2019. aasta plaanides Põhjamaade koostöös oluliseks märksõnaks. Ühel või teisel moel lähtume oma tegevustes sellest mõistest või paneme otseselt õla alla kestliku mõtteviisi arenemisele erinevates valdkondades.

See ei ole pelgalt sõnakõlks ning meie toimetused ei jää teoreetilisele tasandile. Oleme võtnud eesmärgiks veelgi enam tähelepanu kestlikkusele pöörata. Näiteks kehastusime eelmisel nädalal kliimakangelasteks ja käisime Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusega RMK eestvedamisel metsa istutamas. Meie jaoks on oma ökoloogilise jalajälje vähendamine oluline ning kindlasti ei piirdu me sellega vaid käesoleval aastal.

Kestlikkus on mõiste, mis globaalsete, keskkondlike, ühiskondlike, majanduslike väljakutsete valguses omandab üha suuremat ja sisulisemat tähendust. Lisaks konkreetsetele tegevustele Eestis, aitame Eesti ja Põhjamaade eksperte kokku viia ning jagame Põhjamaade kogemust. Alati ei ole vaja jalgratast leiutama hakata vaid saab, kas otseselt või mugandustega, üle võtta juba toimivaid praktikaid. Sageli jõutakse parima lahenduseni just ühiselt arutledes, seega ei tasu mõttevahetuste mõju alahinnata.

Kõige otsesemalt tegelevad jätkusuutlikkuse teemadega mitmed meie rohemajanduse ning energia valdkonda kuuluvad sündmused, kuid mitte ainult. 2018. aasta lõpus lükati käima Põhja-Balti tekstiilijäätmete kaardistamise projekt, mis kestab terve käesoleva aasta ning mille tulemustest loodame teid teavitada jooksvalt.

Selle aasta Arvamusfestivalil (09.-10. august) räägime samuti kestlikkusest ja säästvast arengust. Tehnoloogilisel progressil, mastaabisäästu efektil ja odaval energiasisendil baseeruv majandus on järjepanu kasvanud viimased 200 aastat. Kahjuks on selle majandusmudeli loodud mugavused ja jõukus ületanud looduse taastumisvõime ning viinud inimkonna ökoloogilisse ja sotsiaalsesse kriisi. Majanduse aluseks olevad ressursid on otsas ja ressursse taastootev keskkond rikutud. Ühiselt püüame leida vastuse küsimusele, kuidas minna edasi.

27. septembril avatakse Eesti Tarbekunsti ja Disaini muuseumis näitus "The Weather Diaries", mis toob külastajateni Põhjamaade innovaatilised lahendused jätkusuutliku ja vastutustundliku moe osas. Kindlasti pakub näitus inspiratsiooni ning mõttearendust igale külastajale.

22. – 23. oktoobril toimub Tallinnas Baltic Carbon Forum. Konverentsi eesmärk on jagada värskeid teadmisi süsiniku püüdmise, taaskasutuse ja ladestamise tehnoloogiatest (CCUS). Lisaks Põhja-ja Baltimaade teadusasutustele ning ettevõtetele, on esindatud ka laiem vaade Global CCS Instituudilt.

Lisaks räägime regiooni ühendavatest energiateemadest Põhja-Balti Energiakonverentsil (24. - 25. oktoober), kus tutvustatakse Põhja- ja Baltimaade energia- ja kliimaplaane. Samuti kuulatakse nii teadlaste kui ka ettevõtjate hinnangut Euroopa Liidu pikaajalisele (2050) strateegiale „Puhas planeet kõigi jaoks“ ning vaadatakse lähemalt energiasüsteemi, turuarenguid, energiajulgeolekut ja puhta energia paketti puudutavat.

Need on vaid mõned sündmused, mida 2019. aastal Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse korraldusel või osalusel oodata on. Lisaks sellele jätkame mitmete toetusprogrammidega, mille kohta võib rohkem infot leida siit. Enda kursis hoidmiseks tasub liituda Põhjamaade uudiskirjaga või jälgida meie sotsiaalmeediat (Facebook, Twitter).


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid