Aeg avada uksed

Teisipäev, 21 Mai 2019
Digiteemadega tegelevad Põhja- ja Baltimaade ministrid on äärmiselt ambitsioonikad, andes endast kõik piirkonna rahva ja avaliku sektori asutuste ühiste digitaalsete lahenduste väljatöötamiseks. Riiklike e-ID-de vastastikune tunnustamine on võti avamaks piiriüleste avalike teenuste uksed kõigile piirkonna inimestele. Vasakult: asevälisminister Elijus Čivilis (Leedu), haridusminister Tony Asumaa (Ahvenamaa), digitaliseerimisminister Nikolai Astrup (Norra), rahandusminister Bjarni Benediktsson (Island), rahandusminister Kristina Háfoss (Fääri saared), peasekretär Paula Lehtomäki ( Põhjamaade Ministrite Nõukogu), osakonnajuhataja Jens Krieger Røyen (Taani), peasekretär Ando Leppiman (Eesti), asekantsler Edmund Belskis (Läti), osakonnajuhataja Malin Bohlin (Rootsi), osakonnajuhataja Tom Andersen (Gröönimaa). Digiteemadega tegelevad Põhja- ja Baltimaade ministrid on äärmiselt ambitsioonikad, andes endast kõik piirkonna rahva ja avaliku sektori asutuste ühiste digitaalsete lahenduste väljatöötamiseks. Riiklike e-ID-de vastastikune tunnustamine on võti avamaks piiriüleste avalike teenuste uksed kõigile piirkonna inimestele. Vasakult: asevälisminister Elijus Čivilis (Leedu), haridusminister Tony Asumaa (Ahvenamaa), digitaliseerimisminister Nikolai Astrup (Norra), rahandusminister Bjarni Benediktsson (Island), rahandusminister Kristina Háfoss (Fääri saared), peasekretär Paula Lehtomäki ( Põhjamaade Ministrite Nõukogu), osakonnajuhataja Jens Krieger Røyen (Taani), peasekretär Ando Leppiman (Eesti), asekantsler Edmund Belskis (Läti), osakonnajuhataja Malin Bohlin (Rootsi), osakonnajuhataja Tom Andersen (Gröönimaa). Gudmundur Ingolfsson/Ímynd

Põhjamaade ja Balti riikide kodanikud saavad peagi kasutada üksteise riikide avalikke digiteenuseid. Võti on juba välja töötatud. Nüüd jääb vaid riikidel üle otsustada, milliseid uksi sellega avada.

Põhjamaade ja Balti riikide kodanikele juurdepääsu võimaldamine üksteise riikide digiteenustele on oluline samm digitaalselt lõimitud piirkonna suunas, kus inimestel ning ettevõtetel on edaspidi lihtsam ületada digi- ja füüsilisi piire. Võtmeks on siinkohal elektrooniline isikutunnistuses (e-ID), millega on juba võimalik kasutada digiteenuseid, nagu näiteks pangatehingute tegemine ja maksude registreerimine.

Digiteerimise eest vastutavad Põhjamaade ja Balti riikide ministrid kohtusid teisipäeval, 14. mail Reykjavikis. Kohtumisel otsustati, et riiklike e-IDde vastastikuse kinnitamisega seotud töös on tehtud piisavalt edusamme, et asuda järgmise etapi juurde.

Ministrid on moodustanud ekspertide rühma, et teha kindlaks, millised avalikud teenused pakuksid ühtsete piirüleste digilahenduste loomise korral inimestele ja ettevõtetele suurimaid hüvesid.

„Digilahendused on ühiskonnas laialt levinud ning neid tuleks vaadelda kui töövahendeid, mis annavad kodanikele vaba juurdepääsu iseenesestmõistetavatele teenustele. Põhja- ja Baltimaade koostöövõime on eelis, mis tagab, et leiame parimad piiriülesed lahendused,“ rääkis Islandi rahandusminister Bjarni Benediktsson.

Põhja- ja Baltimaad on digitaalselt väga pädevad ning neil on üpris sarnased asjaajamissüsteemid. Sellepärast on see piirkond parim koht, kus kohaldada kiiresti Euroopa Liidu digitaalse ühisturu direktiivi, mille järgi peavad kõik Euroopa Liidu / Euroopa Majanduspiirkonna riigid pakkuma ühtseid piiriüleseid digilahendusi. Teisisõnu seisab direktiivis, et riikliku e-IDga peaks saama kasutada teiste riikide avalikke teenuseid.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu liikmed hoiavad samuti digiteerimisega seotud koostööl silma peal. Nad on avaldanud soovi eraldada eelarvest rohkem vahendeid valdkonna rahastamiseks ning suurendada selle osatähtsust.

„Meil on hea meel, et Põhjamaade Ministrite Nõukogu mängib keskset rolli valdkonnas, mis on tulevikus selle piirkonna tulevastele põlvkondadele väga oluline. Piirkonna ulatuslikuma digilõimumise nurgakivi on paigas. Nüüd on vaja viia see töö uuele tasemele. Valmivad lahendused on Põhjamaade kodanikele enneolematult olulised ja väärtuslikud,“ sõnas Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Paula Lehtomäki.

 

Loe ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu filiaali juhataja Madis Kanarbiku arvamuslugu Põhja- ja Baltimaade eID kohta ERRi kodulehel.

 

Artikkel originaalis avaldatud norden.org kodulehel.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid