Põhjamaade koostöö uus visioon

Neljapäev, 27 Juuni 2019
Matts Lindqvist

Põhjamaade Ministrite Nõukogu on koostanud tulevikuvisiooni järgmiseks aastakümneks. Selle põhieesmärgid on saavutada Põhjamaade juhtroll kliimamuutusega võitlemise ja keskkonnasäästlikkuse alal ning suurendada piirkonna lõimitust. Visiooni mustand edastatakse peaministritele, kellel on viimane sõna Põhjamaade Ministrite Nõukogu prioriteetide üle otsustamisel.

Pärast põhjalikku eeltööd leppisid Põhjamaade Ministrite Nõukogu ministrid 19. juunil Islandil Hella linnas kokku Põhjamaade koostöö uue tulevikuvisiooni asjus. Nüüd edastatakse see peaministritele, kes teevad lõpliku otsuse augustis toimuval kohtumisel.

Kestlikud ja ühendatud Põhjamaad

„Ma olen lõpptulemusega väga rahul,“ rääkis kohtumise eesistuja, Islandi esindaja Sigurður Ingi Jóhannsson. „Leppisime juba alguses kokku, et meil peab olema selge ja lennukas tulevikupilt. See on meil nüüd olemas,“ lisas Jóhannsson.

Dokumendi eesmärk on muuta Põhjamaad kümne aasta jooksul maailma kõige kestlikumaks ja ühtsemaks piirkonnaks.

„Meie visioon põhineb Põhjamaade eripäral ja tugevatel külgedel ning selles piirkonnas elavate inimeste ootustel seoses meie koostööga,“ rõhutas minister.

Uus visioon juhib meie tööd ja eelarve koostamist

Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Paula Lehtomäki kirjeldab visiooni kui Põhjamaade üldist koostöödokumenti.

„Visioon ja selle aluseks olevad strateegilised prioriteedid mõjutavad järgmise paari aasta jooksul kogu meie tegevust ning loomulikult ka meie eelarvet,“ rääkis Lehtomäki.

Lisaks märkis peasekretär, et selged prioriteedid hõlbustavad tööd.

„On hea teada, kuhu me peaksime riikide arvates oma energia suunama.“

Järgmise nelja aasta strateegilised prioriteedid

Pärast seda, kui peaministrid on dokumendi lõplikult kinnitanud, palutakse kõigil 11 ministrite nõukogul panna kirja eesmärgid ja toimingud, mis on vajalikud tulevikuvisioonis ja strateegilistes prioriteetides seatud sihtide saavutamiseks. Need prioriteedid juhivad järgmise nelja aasta vältel Põhjamaade koostööd. Taani liitus otsusega eritingimusel, kuna hiljutiste valimiste tõttu ei ole seal jõutud veel uut valitsust moodustada.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid