Põhjamaade peaministrid kutsuvad üles kliimaküsimusega tegelema ja koostööd tegema

Neljapäev, 05 September 2019
Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir Sigurjon Ragnar

Balti kontorite kohtumisele 27.-28. augustil eelnes 20. augustil Reykjavíkis toimunud Põhjamaade peaministrite kohtumine, kus põhilisteks märksõnadeks olid jätkusuutlikkus ja kliima soojenemine. Uus Põhjamaade Ministrite Nõukogu tööd suunav visioon sätestab selgelt, et Põhjamaade koostöö tulemusena peab piirkond 2030. aastaks olema maailmas kõige jätkusuutlikum ja lõimunum. Päevakorra teisi punkte arutati samuti kliimaprobleemi silmas pidades.

Uue visiooni järgi peab planeedi saatust ähvardavaid ohtusid ja kliimaärevust, mis nooremate põlvkondade eestvedamisel aina teravamalt ühiskonnas esile kerkib, tõsiselt võtma.

„Põhjamaadel on üleilmsete kliima soojenemist puudutavate otsuste tegemisel võimalik võtta juhtroll. Me oleme selleks valmis,“ ütles koosolekut juhatanud Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttir.

Põhjamaade koostöö aluseks on ühised väärtused, tänu millele on piirkonna juhtivatel jõududel lihtsam otsuste tegemisel kokkuleppele jõuda.

Peaministrid tõid välja, et Põhjamaade koostöö kõigis aspektides peab selgelt esikohale seadma eesmärgid teha piirkonda rohelisemaks, parandada konkurentsivõimet, aga suurendada ka sotsiaalset ja kultuurilist jätkusuutlikkust. Nende sihtide saavutamiseks tuleb panustada ühiselt innovatsiooni ning hariduse ja teaduse arengusse.

„Me teame, et üht eesmärki teistele eelistada on keeruline, kuid peame endale oma vastutusest aru andma. Meil tuleb inimestele ja eriti noorematele põlvkondadele näidata, et me mõtleme öeldut tõsiselt ning peame oma lubadustest kinni,” sõnas Jakobsdóttir.

Süsinikuneutraalne piirkond

Aasta alguses võtsid peaministrid vastu otsuse püüelda süsinikuneutraalsuse poole. See on üks olulistest eesmärkidest, mille täitumisse saab Põhjamaade koostöö kaudu panustada. Sihi saavutamiseks tuleb kasutusele võtta meetmed, mis mõjutavad pea kõiki ühiskonna osasid.

Põhjamaade juhid võtavad vastutuse

Põhjamaade avalik sektor ei ole ainus, kes jätkusuutlikkuse ja keskkonnaprobleemid esikohale seab. Islandis kohtusid peaministrid ka Põhjamaade kestlikku arengut väärtustavate firmajuhtidega (Nordic CEOs for a Sustainable Future).

Ühisavalduses esitasid peaministrid ja juhid põhjaliku nimekirja vajalikest kiireloomulistest meetmetest, mida on Pariisi kliimakokkuleppe ning Agenda 2030 sätestatud säästva arengu eesmärkide ja kohustuste täitmiseks vaja.

Just nagu peaministrite Põhjamaade koostööd kirjeldav visioon, kutsub ka ühisavaldus Põhjamaade Ministrite Nõukogu üles looma Põhjamaades nende eesmärkide saavutamist soosivaid konkreetseid meetmeid.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid