Ühine pidustustega Põhjamaade kirjanduse nädalal!

Esmaspäev, 07 Oktoober 2019
"Tänavust plakatit võib vaadata kui tavalist illustratsiooni teemal Pidu Põhjalas. Kuid kuna Taani, Norra ja Rootsi tähistavad sel aastal Põhjala ühingu 100. aastapäeva, lisasin ma ka kolm lippu oma tegelaste kätte, et oleks ikka päris pidupäev ..." "Tänavust plakatit võib vaadata kui tavalist illustratsiooni teemal Pidu Põhjalas. Kuid kuna Taani, Norra ja Rootsi tähistavad sel aastal Põhjala ühingu 100. aastapäeva, lisasin ma ka kolm lippu oma tegelaste kätte, et oleks ikka päris pidupäev ..." Illustratsiooni autor Fääride lastekirjanik ja kunstnik Bárður Óskarsson

Kirjandussõbrad juba teavad, et novembri teisel nädalal on põhjust süveneda põhjamaade autorite teostesse ning see aasta on väga eriline, sest Põhjala ühingud Taanis, Norras ja Rootsis tähistavad oma 100. aastapäeva! Loodame, et te ühinete meiega pidustustel, mida tähistame Põhjamaade kirjandusnädala raames.

Talviselt pimedal ajal, 11.-17. novembrini 2019, loetakse samu raamatuid üle terve Põhjala ja Baltikumi. Gröönimaast läänes kuni Baltimaadeni idas. 11. novembri hommik on suur ettelugemise päev. Hommikuse päikesetõusu saateks loetakse kella 9 ajal lugusid ette lastele ja noortele, õhtuhämaruse saabudes toimuvad aga kell 19 paiku lugemistunnid täiskasvanutele. Konkreetseid aegu võib muidugi paika panna vastavalt vajadusele.

Põhjamaade kirjanduse nädal pakub rohkelt võimalusi. Ideede kataloogiga soovime me inspireerida lasteaedu, koole, raamatukogusid ja teisi kultuuriasutusi. Oleme sinna koondanud valiku häid ideid, kuidas kirjandusnädalaks põnevat ja mitmekülgset programmi kokku panna. Ideed on jagatud kolme gruppi: lapsed, noored ja täiskasvanud. Tasub siiski meeles pidada, et vanus on siinjuures vaid number ja ideedest võib inspiratsiooni ammutada ka vanusegruppide üleselt.

Põhjamaade kirjanduse 2019. aasta teema "Pidu Põhjalas" on läbivaks jooneks kõikides nädala tegemistes. Teema peegeldub ka sellel aastal jututundideks valitud tekstides ja raamatutes, mis kõik kutsuvad teid samal ajal oma kirjanduslikule retkele endale unikaalsel viisil. Selle aasta raamatud on: "Pipi Pikksukk", "Sofie maailm" ja "Babette'i pidusöök".

Pipi kutsub meid oma sünnipäevale Segasumma suvilasse, kus külalisteks on ka ahv ja hobune. Sofie sünnipäeval satume filosoofiateemalisele aiapeole, kus pakutakse nii kohvi kui kõnesid koos sürrealismi puudutusega. Ja Babette pakub meile prantsuse pidusööki, mida saab nautida kuni viimase suutäieni.

Põhjala kirjanduse nädala teema "Pidu Põhjalas" soovib pöörata tähelepanu kogukonnale ja sõprusele. Me loodame, et valitud raamatud kütkestavad nii lugejaid kui korraldajaid ning annavad inspiratsiooni tähistamaks Põhjala ühingute 100. aastapäeva Taanis, Norras ja Rootsis.

Head lugemisrõõmu!

 

Anna Berg
Projektijuht

 

Registreeri osalema.

Lähemalt Põhjamaade kirjandusnädalast.

Lae alla selle aasta poster.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid