Põhjamaade Nõukogu tippkohtumisel arutlevad parlamendiliikmed ja peaministrid kliimaküsimuste üle

Esmaspäev, 21 Oktoober 2019
Ajakirjanikud Ajakirjanikud Magnus Fröderberg/ norden.org

Põhjamaade parlamendisaadikud, peaministrid ja paljud teised ministrid kogunevad 29.–31. oktoobril Stockholmis Põhjamaade Nõukogu istungjärgul. Kohtumisel keskendutakse jätkusuutlikkusele ja kliimamuutustele, kuid arutatakse ka julgeolekuküsimusi. Külalisesineja on Michael Tjernström, üks Rootsi hinnatumaid kliimateadlasi.

Tippkohtumisest võtab osa 87 Põhjamaade Nõukogu liiget ja viis peaministrit. Avapäeval on kohtumise keskmes kliima ja jätkusuutlikkus.

Tippkohtumine pakub aruteluks ainulaadse võimaluse. See on ainus foorum, kus Põhjamaade peaministrid ja parlamendiliikmed saavad ühiselt arutleda, samuti on parlamendiliikmetel võimalik esitada küsimusi kliimaprobleemide ja muude teemade kohta.

„Julgustan Põhjamaade Nõukogu liikmeid seda võimalust ära kasutama ja ministreid proovile panema. Põhjamaade Nõukogu liikmed saavad vaid kord aastas istungjärgul võimaluse esitada ükskõik millisele Põhjamaa peaministrile küsimusi, mida nad soovivad avalikult arutada,“ sõnas Põhjamaade Nõukogu 2019. aasta president Hans Wallmark.

Külalisesineja on tuntud kliimateadlane

Kliimaküsimused on päevakorras ka istungjärgu viimasel päeval, mil meteoroloog ja kliimateadlane professor Michael Tjernström annab Põhjamaade Nõukogule loengu, millele järgneb arutelu.

Peale selle on noored keskpunktis esmaspäevasel lisaüritusel, kus neil on võimalik esitada küsimusi otse Põhjamaade Nõukogu liikmetele, sealhulgas kliima teemal.

Julgeolekuküsimused on päevakorras tähtsal kohal

Istungil käsitletakse ka muid teemasid. Rahvusvahelise olukorraga seoses arutatakse mitmete teiste arutelude käigus ka julgeolekuküsimusi.

Päevakorras on ka punkt, mis käsitleb ulatuslikku uut ühiskondliku julgeoleku strateegiat Põhjamaade piirkonnas. Strateegiadokumendid sisaldavad mitut ettepanekut selle kohta, kuidas Põhjamaad võiksid selles küsimuses rohkem koostööd teha.

„Kaitse- ja julgeolekuküsimused muutuvad Põhjamaade koostöös üha tähtsamaks ja seda õigustatult. Arvestades praegusi sündmusi Lähis-Idas ja rahvusvahelise poliitika ebastabiilsust, on selge, et Põhjamaad peaksid julgeolekuküsimustes rohkem koostööd tegema,“ ütles Hans Wallmark.

Välis- ja kaitseministrid esitavad oma aruanded Põhjamaade Nõukogule kolmapäeval toimuval täiskogu istungil. Mitu päevakorras olevat teemat hõlmab ka pagulasi, rännet ja lõimumist, sealhulgas kahte ettepanekut Põhjamaade koostöö kohta sallivama ühiskonna loomisel.

Teisipäeval antakse üle auhinnad

29. oktoobri õhtul toimub Stockholmi kontserdimajas Põhjamaade Nõukogu auhinnatseremoonia. Välja antakse viis auhinda.

 

Põhjamaade Nõukogu korraldab iga-aastase sügisistungi. 71. istung toimub Stockholmis Rootsi parlamendis. Põhjamaade Nõukogu on Põhjamaade parlamentide ametlik koostööorgan. Sinna kuulub 87 liiget Taanist, Soomest, Islandilt, Norrast, Rootsist, Fääri saartelt, Gröönimaalt ja Ahvenamaalt.

 

Originaaltekst on avaldatud veebilehel norden.org


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid