Tartus tähistatakse 6. novembril Gustav Adolfi päeva

Neljapäev, 24 Oktoober 2019
Foto: Tartu Ülikool

Heaks traditsiooniks kujunenud sündmusena tähistatakse kolmapäeval, 6. novembril Tartu ülikoolis Rootsi kuninga, Tartu ülikooli asutaja Gustav Adolfi päeva.

Rahvusülikooli 100. juubeliaastal on kahtlemata oluline meenutada ülikooli asutamist Gustav II Adolfi poolt 1632. aastal. Seetõttu tähistatakse ka tänavu Tartus 6. novembril traditsiooniliselt Gustav Adolfi päeva, mis on silmapaistva Rootsi kuninga mälestuspäev. Kuningas Gustav II Adolf hukkus siis 1632. aastal lahinguväljal Lützeni all. Sama aasta 30. juunil oli Gustav II Adolf kinnitanud Academia Dorpatensise asutamisüriku ja ülikooli pidulik avamine Tartus toimus 15. oktoobril (kuupäevad vkj). See Gustav II Adolfi poolt allkirjastatud ülikooli asutamise ürik on Eesti jaoks kahtlemata üks olulisemaid ajaloolisi dokumente, mis on kujundanud Tartu ajalugu ning kogu Eesti haridus- ja kultuurilugu läbi sajandite.

Tänavuse Gustav Adolfi päeva sündmuste raames korraldab Tartu Ülikooli Skandinavistika osakond koostöös Rootsi Suursaatkonnaga ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis. 6. novembril kell 16 algava ajalooseminari, kus esinevad loengutega dr. Meelis Friedenthal ja Rootsi professor Dick Harrison, millele järgneb lillede asetamine Gustav II Adolfi ja Johan Skytte monumentide juurde ning pidulik kontsert ülikooli aulas algusega kl 18.30. Gustav Adolfi päeva sündmustel Tartus osaleb Rootsi suursaadik Eestis TE Mikael Eriksson.

Väljapaistev Lundi ülikooli professor Dick Harrison on pühendunud keskaja uuringutele, ta on kirjutanud arvukalt ajalooalaseid uurimusi ja populaarteaduslikke artikleid ning on muu hulgas käsitlenud põhjalikult Rootsi monarhide elulugusid. Lisaks osaleb professor Harrison konsultandina Rootsi televisiooni ajalooteemaliste saadete seerias ning ta on välja andnud ka kolm ajalooainelist romaani. Professor peab Tartus ettekande teemal „Euroopa monarh. Gustav Adolf ja suurriigi esiletõus Põhja-Euroopas“ (A European Monarch. Gustavus Adolphus and the Emergence of a Great Power in Northern Europe). Tartu Linnavalitsus heiskab Gustav Adolfi päeva puhul 6. novembril Raekoja ette Rootsi lipu.

 

Programm

Vaata pilte sündmusest SIIN.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid