Põhjamaade ja Balti riikide ministrid valmistavad ette 5G kasutuselevõttu

Teisipäev, 03 Detsember 2019
André H. Jamholt/ norden.org

Meie majandus ja ühiskond muutuvad üha digitaalsemaks. Tänu asjade internetile oleme jõudnud uut moodi ühenduvuseni, kus miljardid meid ümbritsevad igapäevaseadmed vahetavad ja analüüsivad andmeid. Põhjamaad ja Balti riigid soovivad juhtida 5G-tehnoloogia rakendamist ning sellega kaasnevaid uuenduslikke lahendusi.

5G võib tuua muudatusi paljudes eluvaldkondades. 5G-tehnoloogia aitab luua automatiseerituma ja paremini ühendatud maailma, mis toetab vastuseks kliimamuutuste mõjule kestlikku arengut ja keskkonnahoidlikke lahendusi ning võib parandada paljude inimeste heaolu ja elatusvõimalusi. Seetõttu võib 5G kasutuselevõtt täita olulist osa Põhjamaade peaministrite 2030. aasta visioonis seatud Põhjamaade koostööeesmärkide saavutamisel. 2020. aasta jooksul võetakse Põhjamaades ja Balti riikides kasutusele esimene 5G-võrk.

Erinevalt varasematest üleminekutest 2G-lt 3G-le ja 3G-lt 4G-le hakkab 5G mõjutama pea kõiki eluvaldkondi alates tööstusest, sadamatest, lennujaamadest ja energiaettevõtetest kuni meedia, farmide, kalakasvanduste, haiglate ja tervete linnadeni. Peaaegu kõik majandussektorid loodavad võimalusele 5G sagedusest kasu lõigata.

Kiire ja stabiilne võrguühendus on praegu tähtsam kui kunagi varem. Ettevõtted ja tarbijad soovivad vajaduspõhist võrguühendust igal ajal ja iga kohas, nii tööl kui ka kodus. 5G-võrgu eeliseks pole ainult suurem kiirus. Tänu mahule, töökindlusele ja ülilühikesele latentsusajale sobib 5G missioonikriitiliste teenuste jaoks, nagu isejuhtivad autod, kaugjuhitav kirurgia, arukaid majasid, arukat põllumajandust, arukaid linnasid ja arukat logistikat toetavad robotid ja droonid jne.

5G peaks innovatsiooniplatvormina hakkama soodustama uute toodete ja lahenduste väljatöötamist. Islandi rahandus- ja majandusministri Bjarni Benediktssoni sõnul on meil hea võimalus saada maailma juhtivaks 5G katselavaks, arvestades meie ühiskondade suurt digitaalset integreeritust ja õitsvat digi-idufirmade kogukonda.

Põhjamaade Ministrite Digiteerimise Nõukogu (MR-DIGITAL) tellis hiljuti SWOT-analüüsi Põhjamaade ja Balti riikide koostöö kohta 5G kasutuselevõtmisel.

Analüüs tõi välja olulised pidepunktid edasiseks tegutsemiseks, nt 5G piiriülest kasutuselevõttu takistavate piirkondlike ja õiguslike piirangute ühine tuvastamine ja kõrvaldamine ning selliste tänapäevaste ja jätkusuutlike lahenduste väljatöötamine, mis võimaldaks piirkondadel saada kasu katsetusalade piiriülesest koostööst.

Piirkonna digiarengu eest vastutavad Põhjamaade ja Balti riikide ministrid arutasid analüüsi tulemusi 27. novembril Riias toimunud kokkusaamisel.

Põhjamaad ja Balti riigid kuuluvad juba praegu digitaalselt kõige arenenumate riikide hulka maailmas. Benediktsson ütles kokkuvõtvalt, et kujunenud olukorra ärakasutamiseks peavad avalik ja erasektor koostööd tegema ning kasutama ära kõiki 5G ja digitehnoloogia võimalusi uute jätkusuutlike ja keskkonnahoidlike lahenduste loomiseks.

 

Uudis originaalis avaldatud 27.11.19 veebilehel norden.org


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid