Eestist sai Põhjamaade e-taristualase koostöö liige

Teisipäev, 21 Jaanuar 2020

NordForski juhatus kiitis heaks Eesti avalduse saada NeIC-i (Nordic e-Infrastructure Collaboration) liikmeks.

Eesti osaleb nüüd organisatsiooni töös võrdsetel alustel koos seniste NeIC-i liikmete Taani, Soome, Islandi, Norra ja Rootsiga ning tal on koht NeIC-i juhatuses. Eesti panustab ekspertteadmistega valdkondades, mis on äärmiselt huvitavad Põhjamaade e-taristualase koostöö vaatenurgast. Viimastest aastatest on mitmeid näiteid mõlemapoolselt väärtuslikust koostööst Eesti ja NeIC-i partnerriikide vahel.

NeIC on riiklike, Põhjamaade ja rahvusvaheliste strateegiate ristumispunkt, mille tegevuste tulemusena on Põhjamaade teadlastel parem ligipääs ressurssidele, kõrgetasemelistele tugiteenustele, koostööle ja teaduse edusammudele.

Viimase paari aasta jooksul on Eesti järk-järgult suurendanud oma osalust NeIC-i tegevuses. Eesti Teadusarvutuste Infrastruktuur (ETAIS) ja Eesti partnerid osalevad praegugi mitmes NeIC-i projektis. ETAIS on ka Euroopa Komisjoni poolt rahastatud ja NeIC/NordForski poolt koordineeritud EOSC-Nordic projekti oluline partner.

NeIC ootab koostöö jätkumist Eestiga

NeIC-i tööd korraldab NordForsk, mis edendab teadus- ja teadustaristualast koostööd Põhjamaades. NeIC asutati e-taristu võtmevaldkonnas 2012. aastal ja selle jätkusuutlikkust tagati vastastikuse mõistmise memorandumiga, mille allkirjastasid viis riiklikku teadusagentuuri ja NordForsk.

NeIC-il on kaks põhirolli. Esimene on vastutada ülemaailmse andmetöötlusvõre (Worldwide LHC Computing Grid; WLCG) osaks oleva Põhjamaade 1. taseme instrumendi eest, mis pakub arvuti- ja ladustamisteenuseid CERN-ile ja mida kasutavad HE füüsikud kogu maailmas. Teine on uurida, hinnata, arendada ja juurutada ühiselt või koostöös uuenduslikke taristuteenuseid, mis vastavad e-taristu valdkonna strateegilistele prioriteetidele ja riiklike e-taristu pakkujate ja kasutajate ning Põhjamaade ühishuvides läbiviidatavate valitud ESFRI projektide vajadustele.

NeIC-i e-taristu projektid kujutavad endast koostööd tulevaste võimekuste ehituskivide väljatöötamiseks ja NeIC on NordForski peamine tööriist tegevusplaani Nordic eScience Action Plan 2.0 elluviimisel.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid