Heade näidete lainel: Taimne Teisipäev loob keskkonnasõbralikke tarbimisharjumusi

Kolmapäev, 29 Aprill 2020
Taimne Teisipäev

Kindlasti olete märganud, et meil on mitmeid toetusprogramme, mis on tingimustele vastavatele soovijatele avatud. Üheks näiteks on Põhja- ja Baltimaade mittetulundusühenduste toetusprogramm, mis on mõeldud kodanikuühiskonna tugevdamiseks ja ühiskonna sidususe suurendamiseks Põhja- ning Baltimaades.

Üks hiljuti toetust saanud projekt kannab nime Taimne Teisipäev. Ettevõtmise peamine eesmärk on vähendada liha tarbimist Eesti elanike seas ehk siis keskendutakse keskkonnasäästlikule tarbimisele. Selleks, et mõju oleks suurem, tehakse koostööd nii toidusektori kui ka valitsusasutuste ja koolidega. Keskendutakse eelkõige noortele tarbijatele, samal ajal suurendades üldsuse teadlikkust ja valmisolekut liikuda keskkonnasõbralikumate toitumisharjumuste poole. Jagatakse isuäratavaid retsepte, toiduinfot ja tootesoovitusi, mis aitavad menüüsse rohkem maitsvat taimset toitu lisada. Taimse Teisipäevaga on liitunud ka paljud söögikohad üle Eesti.

Taimse valgu eelistamine loomsetele valkudele vähendab kasvuhoonegaaside heitkoguseid ning vee- ja maakasutust, mis omakorda aitab säilitada meie elukeskkonda.

Projekti Taimne Teisipäev partnerid Taanist (Anima) ja Leedust (Tušti Narvai) aitavad neil kampaaniat paremaks muuta jagades kogemusi, häid näiteid ning isegi kampaaniamaterjale: kujundusi, tekste, retsepte, pilte, videoid. Selline koostöö muudab jõupingutused kuluefektiivsemaks. Taimne Teisipäev jagab teistega oma kogemusi koostööst Tervise Arengu Instituudi ja kaitsejõududega.

Praeguses eriolukorras ei ole paraku kõiki tegevusi võimalik tavapäraselt läbi viia, seetõttu pakkus projektijuht välja asendustegevused, mis meie poolt kinnitatud said. Kriisiolukorras proovime alati vastu tulla ning igale murele ühiselt arutledes parimad võimalikud lahendused leida. Nad panid kokku peamiselt veebile keskenduva asendustegevuste nimekirja. Ehk leiad siit inspiratsiooni sinagi!

  • Teadlikkuse tõstmine artiklite ja blogipostitustega (praegu on paljudel inimestel rohkem aega lugeda ja infoga süvitsi tutvuda). Praktilised nipid ja põhjused, kuidas ja miks suurendada taimse toidu osakaalu menüüs.
  • Veebiseminarid sotsiaalmeedia platvormidel (Facebook, Youtube), et selgitada toiduvalikute keskkonnamõju.
  • Veebiseminarid haridusasutustele Taimse Teisipäeva kooliprogrammi tutvustamiseks.
  • Veebiseminarid õpilastele, et selgitada toidutootmise keskkonnamõju.
  • Infovoldikute kujundamine ja printimine erinevatele sihtrühmadele: koolijuhid, lapsevanemad, eri vanuses lapsed ja noored, tervishoiutöötajad ja toitumisnõustajad.
  • Veebiseminarid taimse toidu osakaalu suurendamist propageerivatele ühendustele Ukrainas, Poolas, Valgevenes, Norras, Leedus, Venemaal, Prantsusmaal ja Ühendkuningriikides. Eesti kogemuse ja nõuannete jagamine, küsimustele vastamine.
  • Taimse Teisipäeva institutsionaalse suuna mõjuanalüüs ja järelduste tegemine. Strateegia ja tegevuste uuendamine järelduste valguses.
  • Vabatahtlike koolitamine ja juhendamine Taimse Teisipäeva ettekannete tegemisel, koosolekute ja kohtumiste edukal läbiviimisel, projektijuhtimisel jms.
  • Taimse Teisipäeva veebilehe uuendamine.

Loe lähemalt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid