Põhjala peab olema lastele ja noortele parim koht maailmas!

Neljapäev, 02 Juuli 2020
norden.org

Nii kirjutatakse Põhjamaade Ministrite Nõukogu laste ja noorte valdkonnaüleses strateegias. Seetõttu võetakse lapse õiguste ja noorte perspektiivi* arvesse Põhjamaade koostöö igas valdkonnas.

Põhjamaade Laste ja Noorte Komitee (NORDBUK) tegi Põhjamaade Heaolukeskusele (Nordic Welfare Centre) ülesandeks töötada dialoogis Põhjamaade Koostöökojaga puuete küsimuses (The Council of Nordic Cooperation on Disability) välja skeem, kuidas erivajadustega seotud koostöös saaks selgemalt väljendada laste ja noorte õigusi.

Selle aasta juunis avaldas Põhjamaade Heaolukeskus väljaande „Ükski laps ega noor ei tohi jääda maha. Lapse õiguste ja noorte perspektiiv Põhjamaade puuetega inimeste koostöös“.

Raportist saame lugeda, et lastel ja noortel on teadmine, mis tunne on olla tänapäeval laps või noor. Seda teadmist täiskasvanutel ei ole. Neil on ka täiskasvanutest erinevad vajadused, huvid ja elutingimused. Kuigi erivajadustega laste ja noorte vajadused ja elamistingimused erinevad nende eakaaslastest, pole põhjust arvata, et nende huvid erinevad. Erivajadustega lastel ja noortel on õigus olla kaasatud neid puudutavatesse otsustesse.

Kuidas lapse õiguste ja noorte perspektiivi puuetega inimeste koostöös praktikasse rakendada, saab lugeda väljaandest (inglise keeles): No child or young person should be left behind

 

* Vastavalt ÜRO lapse õiguste konventsioonile peavad laste ja noorte huvid (keskendudes nende õigustele, teadmistele, vajadustele ja soovidele ning pidades silmas nende elutingimustega arvestamist) olema Põhjamaade koostöös esmatähtsad. Näiteks teadmiste ja kogemuste vahetamisel ja vajaduste kaardistamisel. Samuti tuleb lastele ja noortele tagada võimalus neid ennast puudutavates küsimustes kaasa rääkimiseks.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid