Koos keskkonnahoidliku digituleviku poole

Teisipäev, 13 Oktoober 2020
unsplash

Digitehnoloogia areneb kiiresti ning mängib rohepöörde, majanduskasvu ja COVID-19 vastase võitluse edendamisel olulist rolli. Sellepärast on tähtis, et Põhja- ja Baltimaad jätkaksid seoses kestliku ja keskkonnahoidliku digipöördega tihedat koostööd.

Põhja- ja Baltimaad seavadki olulisi digitaalse koostöö eesmärke, et kujuneda 2030. aastaks maailma kõige integreeritumaks ja kestlikumaks piirkonnaks. Sealjuures on oluline, et uut digitehnoloogiat ja uusi andmeid saaks kasutada ning jagada õiglasel, avatud ning demokraatlikul viisil tegelemaks ühiskondlike probleemidega.

1. oktoobril 2020 võtsid digiarengu eest vastutavad Põhja- ja Baltimaade ministrid vastu ühisdeklaratsiooni Digital North 2.0. Deklaratsioonis määratleti kolm üldist koostööeesmärki aastateks 2021–2024.

  1.  Mobiilsuse ja integreerimise suurendamine Põhja- ja Baltimaades ühtse piiriüleste digiteenuste ala loomise abil, mis põhineb turvalisel andmevahetusel ja eID koostalitlusvõimel.
  2. Keskkonnahoidliku majanduskasvu ja -arengu edendamine Põhja- ja Baltimaades andmepõhise innovatsiooni ja õiglase andmemajanduse kaudu, et tagada andmete tõhus jagamine ja taaskasutus.
  3. Põhja- ja Baltimaade juhtrolli edendamine Euroopa Liidus, Euroopa Majanduspiirkonnas ning terves maailmas seoses kestliku ja kaasava digipöördega. Näiteks uute 5G katsekeskuste asutamise ja 5G kasutuselevõtu kulgemise jälgimise toetamise abil.

Uue deklaratsiooniga kaasnevat tööd on juhtinud Taani rahandusminister Taani 2020. aasta Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumise raames. 2021. aastal võtab juhtimise üle Soome – eesmärgiga saavutada uue deklaratsiooni nõudlikud sihid ja keskenduda piirkonna digitaalse integreerimise edendamisele.

„2020. aasta ja COVID-19 kriis õpetas meile palju digitehnoloogia täieliku potentsiaali kohta. Edaspidi on seoses Põhja- ja Baltimaade mobiilsuse ja integratsiooni suurendamisega väga oluline arendada ning kasutada kõrgetasemelist digitehnoloogiat ja andmeid ammendaval, uuenduslikul, turvalisel ja eetilisel viisil. Need on olulised vahendid meile vajaliku tugeva ja keskkonnahoidliku majanduskasvu tagamiseks,“ rääkis Soome rahandusministeeriumi omavalitsusminister Sirpa Paatero.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Paula Lehtomäkil on hea meel, et digiarengu eest vastutavad ministrid on otsustanud jätkata ja tugevdada digitaalset koostööd ka järgmisel neljal aastal.

„Põhja- ja Baltimaad on digitaalse valitsemise valdkonnas maailmas esirinnas. On oluline häid eeltingimusi ära kasutada ja näidata, kuidas digipööre saab muuta meie ühiskonna tugevamaks, vastupidavamaks, sidusamaks ja õiglasemaks. Me peame keskenduma digivahendite kujundamisel turvalisusele, vastutusele, aruandekohustusele ja eetikaküsimustele, et suurendada ühiskonnas usaldust digivaldkonna suhtes,“ rääkis Lehtomäki.

 

Loe käimasolevatest digitaliseerimisega seotud projektidest, milles Eesti kaasa lööb Eesti Teadusagentuuri kodulehelt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid