Tutvustati ametnike, MTÜ-de ja loomeinimeste koostöövõimalusi Põhjamaades

Teisipäev, 02 Veebruar 2021
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse infopäev Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse infopäev Kertu Kärk

1. veebruaril toimus Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Eesti esinduse ja Kodanike Euroopa infopäev, mille käigus tutvustati toetusprogramme avalikule sektorile, mittetulundusühingutele ja kultuurivaldkonnale tegemaks koostööd Põhjamaadega.

Eelmisel aastal sõnastati Põhjamaade visioon 2030, mis aitab Põhjamaadel eelseisvate proovikividega hakkama saada. Ka toetusprogrammide kaudu toetatud projektid peavad kajastama Põhjamaade visiooni 2030 strateegilisi prioriteete: edendada ühiskonna üleminekut kestlikule majandusmudelile ja töötada süsinikuneutraalsuse ning jätkusuutliku ring- ja biomajanduse suunas; edendada teadmiste, innovatsiooni, mobiilsuse ja digitaalse integratsiooni abil keskkonnasäästlikku majanduskasvu; edendada kaasavat, võrdset ja omavahel ühendatud piirkonda, millel on ühised väärtused, tihe kultuurivahetus ja heaolu.


„See aasta on meie jaoks eriline, sest Põhjamaade Ministrite Nõukogu tähistab oma 50. aastapäeva ja selle Eesti esindus 30. aastapäeva. Eesti taasiseseisvumisel aitasime ka meie üles ehitada vajalikke asutusi, kuid nüüd toimub Eesti ja Põhjamaade vaheline koostöö märksa võrdsematel alustel. Üks meie suurimaid ühiseid huve on arendada koostööd huvipakkuvates valdkondades, et tagada Balti mere piirkonna stabiilsus ja kestlik areng,“ rääkis Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund infopäeva avasõnades.


“Kodanike Euroopa” programmi koordinaator Evelyn Valtin andis ülevaate 2021-2027 programmiperioodist, mille tähtajad on 2021. kevadel. „Kodanike Euroopa“ programm on mõeldud Euroopa Liidu kodanikele nende kaasamiseks liidu tegevusse ning ühiste arusaamade kujundamiseks Euroopa Liidu ajaloost, väärtustest ning kultuurilisest rikkusest. Programmi kontaktpunkt ja toetuste rahalised mahud selguvad lähikuudel ning selle kaudu rahastatavad projektid peavad järgima „Kodanike Euroopa“ eesmärke, millega saab tutvuda programmi kodulehel.


Seejärel tutvustas PMN-i Eesti esinduse nõunik Madis Kanarbik Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi, mis on suunatud avaliku sektori töötajatele kogemuste ja teadmiste vahetamiseks, koostöövõrkude ja tõhusate töömeetodite arendamiseks ning Läänemere piirkonna üleilmse konkurentsivõime suurendamiseks. Toetuse saamiseks tuleb kaasata koostööpartnereid vähemalt kolmest erinevast Põhjala ja Balti riigist, toetus katab kuni 60% projekti eelarvest ja selle taotlemise tähtaeg on 30. märts 2021.


PMN-i Eesti esinduse nõunik Merle Kuusk rääkis Põhja- ja Baltimaade mittetulundusühenduste toetusest, mis on suunatud Eesti valitsusvälistele ja avalikes huvides tegutsevatele organisatsioonidele (MTÜ-d või SA-d), ja millega toetatakse Põhja-ja Baltimaade koostööprojekte, mis on vajalikud ja kasulikud kõigile osapooltele. Toetusega kaetakse näiteks võrgustiku loomist, seminaridel, õppereisidel ja koolitustel osalemist ning uurimusprojekte. Toetuse saamiseks peavad koostööpartnerid olema vähemalt kolmest erinevast Põhjala ja Balti riigist.


Kuusk rääkis ka Läänemere piirkonna mittetulundusühenduste toetusest, mis on mõeldud kodanikuühiskonna tugevdamiseks ja MTÜ-de suutlikkuse tõstmiseks Loode-Venemaal ja Valgevenes ning mida haldab PMN-i sekretariaat Kopenhaagenis, ning Põhjamaade organisatsioonide mobiilsusprogrammist (NOIM). NOIM-i taotluste vastuvõtt toimub jooksvalt ja ilma tähtajata, ning see on suunatud Eesti ametnikele ja MTÜ-de esindajatele Põhjamaade Ministrite Nõukogu allasutuste ja koostööorganisatsioonidega tutvumiseks, nendevahelise koostöö tekitamiseks ja tugevdamiseks.


Lõpetuseks tutvustas PMN-i nõunik Grete Kodi Põhja- ja Baltimaade kultuuri mobiilsusprogrammi, mis on suunatud professionaalsetele loomeisikutele ja kuni kuueliikmelistele loomekollektiividele, näiteks kunstnikele, kirjanikele, tõlkijatele, kuraatoritele, produtsentidele, kultuuritoimetajatele ja -produtsentidele jne. Programmi raames saab taotleda reisitoetust loometöötajatele, et elavdada Põhja-Balti piirkonna kunstnike koostööd, koostöövõrkude toetust kontaktide laiendamiseks ning kogemuste ja teadmiste vahendamiseks, ja loomeresidentuuride toetust stuudiotele ja ateljeedele külaliskunstnike ja –kultuuritegelaste kutsumiseks ning neile töökeskkonna loomiseks.


Infopäeval tutvustatud toetusprogrammide kohta leiab rohkem infot meie veebilehelt.

Infopäeva ettekandeid saab järele vaadata Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse YouTube’i kanalilt.

Infopäeval tehtud esitlustega saad tutvuda siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid