Arvamusfestivali „Nordic Talks“ alalt leiab nii trolle, teadust kui ka sotsiaalset kapitali

Teisipäev, 10 August 2021

Sel aastal tähistab Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) esindus Eestis oma 30. tegutsemisaastat ning seetõttu oleme Arvamusfestivali jaoks kokku pannud eriti esindusliku ja sisuka programmi. Meie kolm eripalgelist arutelu toimuvad 13. augustil põhjamaiste juttude alal „Nordic Talks“.

Kell 12.00 uurime arutelus „Mystical creatures of Internet – Trolls and Warriors” internetitrollide ja -sõdalaste hingeelu. „Arvutiekraanist kilp annab paljudele julguse jagada oma arvamust, olgu see siis viisakas või mitte. Internetis kommentaare lugedes tekib tihti küsimus, kes on need müstilised trollid või kangekaelsed sõdalased, kes vahendeid valimata oma tõde kuulutavad ning miks otsustavad nii paljud neist minna inimeste ahistamise ja ähvardamise teed,“ kommenteerib arutelu PMNi noorte- ja kultuurinõunik Andra Heinat.

Sotsiaalmeediaga kaasneva vihakõne, kiusamise, misogüünia ja paljude muude ebameeldivate nähtuste ning nendega seotud inimeste teemal arutlevad Taani digitaalse noorsootöö keskuse erikonsultant Christian Mogensen, Jyväskylä ülikooli vanemteadur Tuija Saresma, Norra dokumentalist, fotograaf ja visuaalajakirjanik Kyrre Lien ning projekti „Targalt Internetis“ teavitustöö koordinaator Kerli Valner. Arutelu juhib Riigi Infosüsteemi Ameti juhtivanalüütik Lauri Tankler.

Kell 14.00 toimub arutelu „From Science to Business - Nordic Dimension“, mille käigus vestleme teadmuspõhise majanduse eeliste, ohtude ja võimaluste teemal. PMNi Tartu esinduse juhataja Madis Kanarbiku sõnul tekitab järjest tihedam koostöö teaduse ja tehnoloogia vahel mitmeid küsimusi: „Kas süva- ja mõjutustehnoloogia on lahendus, mis aitab seljatada üleilmsed raskused ning edendada sotsiaalset heaolu ja majanduskasvu? Lahendus, mis tagab kõigile suurema palga ja rohkem vaba aega? Kutsusime sel teemal vestlema suurepärase rühma pragmaatilise maailmapildiga asjatundjaid, kes on selle valdkonnaga juba aastaid rinda pistnud.“ Arutelupaneelis osalevad SmartCapi juhatuse liige Mari Vavulski, UniTartu Ventures'i investeeringujuht Mart Maasik, Põhjamaade Investeerimispanga tegevjuht ja president André Küüsvek, Turu ülikooli ärikoostöö juht ja Korpi ForRest asutaja ning teadusdirektor Mikko Pohjola. Arutelu veab SA Tartu Teaduspargi projektijuht Vaido Mikheim.

Kell 16.00 arutleme paneelis „Trust as Social Capital“ usalduse ja sotsiaalse kapitali üle. „Soome on ÜRO raporti järgi kõige õnnelikum riik maailmas. Nende kõrge õnnetase tuleneb väidetavalt suurest usaldusest nii üksteise kui ka riigi vastu. Suur usaldus kasvatab riigi sotsiaalset kapitali, mis omakorda aitab nii üksikisikutel kui ka ühiskonnal paremini oma eesmärke saavutada,“ selgitab PMN-i Eesti esinduse direktor Christer Haglund. Just seetõttu oleme oma aruteluringi palunud Soome endise presidendi Tarja Haloneni, kellega koos aitavad teemat avada Eesti 200 esimees Kristina Kallas, raporti "Usaldus - põhjamaine kuld" autor Ulf Andreasson ja Vabaühenduste Liidu juhataja Kai Klandorf. Arutelu juhib Christer Haglund.

Kõik arutelud on inglise keeles, eestikeelse viipetõlkega. Otseülekanne aruteludele toimub Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse Facebooki lehel.

Pärast pikka ja huvitavat arutelupäeva aitab meelt lahutada Islandi must komöödia "Süütuse mägi", mis linastub 13. augustil kell 19.00 Paide Muusika- ja Teatrimajas. Film esilinastus 2015. aastal Berliini filmifestivalil. Peaosatäitja Gunnar Jonsson sai New Yorgi Tribeca filmifestivalilt ka parima meespeaosatäitja preemia. Filmi näitamist organiseerib Põhjamaa Ministrite Nõukogu ning sissepääs seansile on tasuta. Vaata treilerit siit.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid