Eha Vain in memoriam (1954-2021)

Kolmapäev, 01 September 2021
erakogu

Istun siin, sinu laua taga. Ei leia sõnu. Iga kord, kui oli vaja kõnet pidada, rääkisid sina. Rääkisid südamest, ilma mingi vaevata. Teadsid alati, mida öelda. Ütlesid kord, et oleme nagu orkester. Läheb aega, kuni õpime ilma sinuta mängima.

(Andra Heinat)

Sügavas leinas mälestame kallist kolleegi, sõpra ja mõttekaaslast Eha Vaini.

Suur osa Eha elust oli seotud Põhjamaadega. Eha alustas tööd Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduses 1991. aasta kevadel ja pühendus Põhjamaade koostöö tutvustamisele Eestis kuni pensionile jäämiseni 2020. aasta sügisel. Ta tegi ära väga suure ja avalikkusele nähtava töö Eesti ja Põhjamaade suhete edendamiseks ning andis olulise panuse meie ühise kultuuriruumi kujundamisse. Kui Eha nägi, kuulis või luges mõne Põhjamaade autori teost või muusiku esitust, kes teda vaimustas, leidis ta alati mooduse, kuidas seda loomingut ka Eestis laiemalt tutvustada. Tänu temale said Eesti loomeinimesed uusi kontakte ja alguse said uued ühistegevused – kultuurisillad ja -sillakesed.

Eha sütitaval eestvedamisel sündisid mitmed siiani kestma jäänud ja juba traditsiooniks kujunenud suured Põhjamaade kultuuri ja väärtusi tutvustavad sündmused. Neist üks väljapaistavamaid oli 1990-ndatel aastatel ja 2000-ndate aastate alguses Eha juhtimisel toimunud Põhjamaade Luulefestival, kus osales kümneid Eesti ja Põhjamaade nimekaid poeete ja tõlkijaid ning millest on nüüdseks välja kasvanud kirjandusfestival HeadRead. Eha korraldatud Põhjamaade filmifestivalist on aga nüüdseks võrsunud maailma tippude hulka kuuluv Pimedate Ööde Filmifestival.

Lisaks kultuurikorraldustööle tutvustas Eha aktiivse tõlkija ja kirjastajana ka ise Eesti lugejatele arvukalt Põhjamaade autorite loomingut. Suurte teenete eest Eesti ja Norra kultuurisidemete arendamisel pälvis Eha Vain 2013. aastal Norra Kuningriigi teenetemärgi (Den Kongelige Norske Fortjenstorden - Ridder av 1. klasse) ja 2019. aastal Tallinna raemedali. Viimastel aastatel panustas Eha oluliselt Põhjamaade kultuuri ja väärtuste tutvustamisse Narvas ja Ida-Virumaal. Oma hindamatu tööga sai Eha üheks silmapaistvamaks Põhjala vaimu kandjaks Eestis ning jättis endast kustumatu jälje Eesti kultuuriellu.

Kolleegid Põhjamaade Ministrite Nõukogust jäävad Eha Vaini mälestama pühendunud ja helde sõbra ning kolleegina, särava ja vaimustava inimesena. Eha oli helge ja hooliv sädeinimene - ta inspireeris meid kõiki ning tal jätkus alati häid ja innustavaid sõnu igaühe jaoks.

Kolleegid Põhjamaade saatkondadest hindasid kõrgelt Eha oskust juhtida ühiseid ettevõtmisi kultuurivallas kõiki kaasavalt ja tulemusrikkalt ning mälestavad Eha kui kuldaväärt eestvedajat.

Oli suur au ja õnn Eha tunda ning temaga koos töötada. Avaldame sügavat kaastunnet Eha perele, sõpradele ja lähedastele.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Kuninglik Norra saatkond Tallinnas

Eha Vaini ärasaatmine toimub reedel, 3. septembril kell 12 Tallinna Kaarli kirikus. Lähedased paluvad pärgasid ja kimpe mitte tuua. Soovi korral võite kirikus teha annetuse nimelise orelivile toetuseks.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid