Teadusest äritegevuseni – Põhjala mõõde

Neljapäev, 02 September 2021

Teadusest äritegevuseni (science to business) kontseptsiooni põhimõte on lihtne: tuua olulised tehnoloogilised arengud ja teadusavastused ülikoolidest turule ja igapäevaellu.

Vaevalt see enam kedagi üllatab, et meie igapäevaelu on teaduse ja tehnoloogiaga tihedalt läbi põimunud. Kuidas selles kiiresti muutuvas maailmas navigeerida? Ning kuidas seda vastutustundlikult ja edukalt juhtida ja arendada? Siin läheb asi keeruliseks.

Ühel ilusal ja päikeselisel augustikuu reedel tõime kokku kokku suurepärase rühma pragmaatilise maailmakujutlusega asjatundjaid Põhja- ja Baltimaadest, kes on selle teemaga juba aastaid rinda pistnud. Arutelu eesmärk oli rääkida teadmuspõhise majanduse ja ühiskonna pealekasvust ning sellega seotud eelistest, ohtudest ja võimalustest. Kas süva- ja mõjutustehnoloogia on lahendus, mis aitab seljatada üleilmsed raskused ning edendada sotsiaalset heaolu ja majanduskasvu? Lahendus, mis tagab kõigile suurema palga ja rohkem vaba aega?

Kõik arutelus osalejad nõustusid, et praegu on parim aeg suurendada teadlikkust ja selle kontseptsiooni olulisust ning süvatehnoloogiaettevõtete teket on väga tähtis toetada ülikoolide, ettevõtjate ja poliitikakujundajate koostöös. Ühiskonnas on üha suurenev nõudlus selle järele, et ülikoolid ja eraettevõtted suurendaksid majanduskasvu ja terve ühiskonna heaolu, rakendades akadeemilise teadustöö tulemusi igapäevaelus tõhusal viisil.

Nii akadeemilistel ringkondadel kui ka ettevõtjatel on oluline osa lahenduste leidmisel kliimamuutuste, digitaliseerimise, rohemajanduse, tervishoiu ja heaoluga seotud üleilmsetele probleemidele, nagu näiteks hiljutine COVID-19 pandeemia. Arutleti, kuidas muuta nii akadeemiliste ringkondade kui ka ettevõtjate ja investorite mõtteviisi, et panna nad koostööd tegema, kuidas kohandada, hallata ja juhtida aeglaseid protsesse ja asutusi ning kuidas kasutada olemasolevaid kogemusi, et toetada Eesti ning laiemalt Põhja- ja Baltimaade süvatehnoloogiaettevõtete teket ja kasvu.

Vastus peitub loomulikult koostöös, avatuses, mitmekesiste meeskondade toetamises, hästi toimivate süsteemide loomises ning sildade ehitamises protsessi kõikide huvitatud isikute – teadlaste, ettevõtjate ja investorite – vahel. Teadust ja äri ei tohiks vaadelda eraldiseisvatena – edu saavutamiseks peavad nad oma jõud ühendama.

Põhjala regioon on üpris väike ning sellepärast on oluline olla globaalse mõtteviisi ja avatud suhtumisega. Süvatehnoloogiavaldkonnas edu saavutamise üks võti on kaasata helgeid päid ja toetada inimeste vaba liikumist, kuna on ilmselge, et talendid sünnitavad talente ja eduks on tarvis mõelda üleilmselt.

Paneel oli osa Arvamusfestival 2021 programmist

Arutelus osalejad:
arutelu juht Vaido Mikheim, SA Tartu Teaduspark;
Mari Vavulski, SmartCap, juhatuse liige;
André Küüsvek, Nordic Investment Bank, tegevjuht ja president;
Mart Maasik, Tartu ülikool ja UniTartu Ventures, investeeringujuht;
Mikko Pohjola, Turu ülikool ja Monttu Ventures, asutaja ja juhatuse liige.

Vaata ingliskeelset arutelu meie YouTube'i kanalist:

  


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid