Põhjamaade Nõukogu 2021. aasta auhinnad on kätte jagatud

Kolmapäev, 03 November 2021
Norden.org/Magnus Fröderberg

Teisipäeval, 2. novembril jagati Kopenhaagenis toimunud pidulikul auhinnatseremoonial välja Põhjamaade Nõukogu auhinnad. Võidurõõmu said nautida Rootsi, Taani, Fääri saarte ja Gröönimaa kultuuritegelased.

Laste ja noorte kirjanduspreemia võitis Rootsi kirjanik Elin Persson oma noorteromaani „De afghanska sönerna“ eest. Tegemist oli kirjaniku debüütromaaniga, mis tänu oma ilukirjanduslikule narratiivile loob dokumentaalse tunde ning ehitab oskuslikult üles reaalsuse, kus mitte keegi pole ei hea ega halb. Auhinna andis üle Tema Kuninglik Kõrgus Taani kroonprintsess Mary.

Elin Persson

Filmiauhinna pälvis Taani film „Flee“, milles oli omavahel kombineeritud esteetikat, poliitikat ja inimlikku mõõdet, saades tulemuseks üleva ja tõeliselt kunstilise linateose. Tegemist on animeeritud dokumentaaliga, mis esitab konkreetseid ja asjakohaseid küsimusi hetkel aktuaalse migratsioonidebati teemal. „Flee” stsenarist ja režissöör on Jonas Poher Rasmussen, stsenarist Amin ning produtsendid Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie ja Signe Byrge Sørensen. Filmiauhinna andis üle David Dencik.

Magnus Fröderberg/norden.org

Põhjamaade Nõukogu 2021. aasta muusikaauhinna võitis Fääri saartelt pärit muusik Eivør Pálsdóttir, kelle aastatepikkune väsimatu ja põhjalik töö oma muusikalise pärandi ja emakeelega on tõstnud tema kodumaa rambivalgusesse. Muusikaauhinna andis üle dirigent ja helilooja Phillip Faber.

Magnus Fröderberg/norden.org

Keskkonnaauhinna pälvis Taani mõttekoda CONCITO, kes töötas välja suure kliima andmebaasi (Big Climate Database). Kliima andmebaasi on katalogiseeritud Taani 500 kõige levinumat toitu ning välja arvutatud nende süsiniku jalajälg. Algatusel on väga lai ühiskondlik perspektiiv ning seda saavad kasutada nii kodanikud, avalikud asutused kui ka eraettevõtted.

Magnus Fröderberg/norden.org

Maineka kirjandusauhinna võitis sel aastal Gröönimaa kirjanik Niviaq Korneliussen oma kauni, kuid valusalt realistliku ja intensiivse romaani „Naasuliardarpi“ eest. „Naasuliardarpi“ on lugu armastust, sõprusest ja koloniaalajastu järgsesse ühiskonda kuulumisest. See äärmiselt liigutav teos pakub pilguheitu tänapäevaste gröönimaalaste ellu ning näitab, millised traumad nende igapäevaelu siiani sügavalt mõjutavad.Auhinna andsid üle Gröönimaa ja Fääri saarte valitsusjuhid Múte B. Egede ning Bárður á Steig Nielsen. Tegemist on esimese korraga, kui Gröönimaa on selle auhinna võitnud. 

Magnus Fröderberg/norden.org

Ingliskeelset lisainfot võitjate kohta leiad: https://www.norden.org/en/news/meet-winners-2021-nordic-council-prizes

Põhjamaade Nõukogu annab igal aastal välja viis auhinda – kirjandus-, filmi-, muusika- , keskkonna ja laste ning noorte kirjandusauhinna. Iga võitja saab 300 000 Taani krooni ning Nordly kujukese. Auhinnatseremoonia toimub iga-aastase Põhjamaade Nõukogu täiskogu istungi ajal.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid